O publicație europeană afirmă că „Marile capitale ale lumii, de la Paris la Washington, de la Moscova la Beijing, așteaptă cu interes rezultatele alegerilor din Turcia. Turcia este unul dintre principalele puncte ale lumii. Nicio țară nu poate acționa fără a ține cont de Turcia”, relatează SABAH.
Alegeri prezidențiale în Turcia
Cu o săptămână înainte de 14 mai, alegerile prezidențiale și parlamentare din Turcia sunt un subiect important pe agenda politică globală. De exemplu, The Washington Post scria cu luni în urmă că „cele mai importante alegeri din 2023 vor avea loc în Turcia”.
Iar The Economist a publicat un articol sub titlul „Cele mai importante alegeri din lume”. În articol se arată că Turcia este „un stat-fanion”, termen utilizat pentru a desemna o țară cu importanță strategică politică, militară, economică.
În articol se arată că lumea a intrat într-o perioadă multipolară: „Opțiunile unor state aflate în poziții importante precum Turcia sunt tot mai relevante. În actuala ordine mondială incertă, ce parte va lua Turcia este mai importantă decât oricând”.
În știre, care amintește că Turcia este un membru important al alianței occidentale încă din al Doilea Război Mondial, se menționează că țara s-a îndepărtat recent de Occident și s-a apropiat de Rusia. Totodată, se arată că a fost organizată o reuniune secretă în cadrul căreia au fost abordate îngrijorările legate de o eventuală despărțire a Turciei de blocul vestic.
Faptul că Turcia a cumpărat, cu câțiva ani în urmă, sisteme de rachetă S-400 din Rusia a afectat relațiile Turciei cu Occidentul și cu SUA, se arată în știrea care mai precizează că „Marile capitale ale lumii, de la Paris la Washington, de la Moscova la Beijing, așteaptă cu interes rezultatele alegerilor din Turcia.
Turcia, unul dintre pionii principali în politica mondială
Turcia este unul dintre principalele puncte ale lumii. Nicio țară nu poate acționa fără a ține cont de Turcia. Poziția strategică a Turciei a fost mereu importantă în politica mondială. Turcia se află într-o poziție vitală și controlează în mare măsură echilibrul de forță”.
În știre se mai susține că „Turcia nu este doar o țară a Orientului Mijlociu. În același timp, este o țară din Balcani, Caucaz și Mediterana de est. Strâmtorile Bosfor și Dardanele, pe care le controlează Turcia, sunt singura cale maritimă care leagă țările din bazinul Mării Negre”.
„Turcia se află printre cele 20 de mari economii ale lumii. Turcia este o țară importantă a lumii islamice și un stat care se întinde din Anatolia până în inima Chinei. Nicio țară nu poate acționa fără a ține cont de Turcia”.
Referindu-se la relațiile Turciei cu Occidentul și la faptul că Turcia nu a reușit să adere, de mulți ani, la Uniunea Europeană, articolul arată că „Dacă UE nu deschide larg ușa către Turcia, nu este corect să aștepte ceva din partea Turciei”.
În finalul știrii se afirmă că „Alegerile din 14 mai sunt foarte importante nu doar pentru Turcia, ci pentru politica globală. Cursul alegerilor va determina viitorul Turciei și al lumii”.