Turcia își schimbă oficial numele după o campanie de rebanding lansată de președintele Erdogan încă de anul trecut. Decizia a fost aprobată recent de Organizația Națiunilor Unite. Astfel, de acum înainte, Turcia va fi cunoscută drept Türkiye la ONU, asta după ce organizația a acceptat joi o cerere oficială din partea Ankarei, anunță presa britanică.

Turcia va fi cunoscută drept Türkiye

De asemenea, mai multe organisme internaționale vor fi rugate să facă această schimbare de nume în privința Turciei, ca parte a unei campanii de rebranding lansată de președintele turc la sfârșitul lui 2021, în plină pandemie.

„Türkiye este cea mai bună reprezentare și expresie a culturii, civilizației și valorilor poporului turc”, anunța Recep Tayyip Erdogan încă din luna decembrie.

ONU a precizat că a făcut această schimbare imediat ce a primit cererea, săptămâna aceasta.

Turcii își recunosc deja țara cu nou nume apărut la nivel internațional

Schimbarea de nume este destinată mai mult imaginii internaționale, asta după ce majoritatea turcilor își recunosc deja țara ca Türkiye. Totuși, în același timp, forma Turcia este folosită pe scară largă, chiar și în interiorul țării. Mai mult, radiodifuzorul de stat TRT s-a grăbit să facă deja schimbarea imediat ce a fost anunțată în 2021.

Explicația privind motivele pentru schimbarea imaginii țării a fost în primul rând din cauza asocierii cu curcanul, care se pronunță turkey în engleză. Mai mult, unul dintre sensurile cuvântului din dicționarul Cambridge English Dictionary este „ceva care eșuează” sau „o persoană prostuță”, lucru pe care Erdogan nu l-a mai dorit.

În același timp, ca parte a rebrandingului, „Made in Türkiye” va apărea pe toate produsele exportate din această țară, iar în ianuarie 2022 a fost lansată o campanie turistică cu sloganul „Hello Türkiye”.

Cu toate că nu era de așteptat, noua schimbare a fost întâmpinată cu reacții mixte pe internet, asta în timp ce oficialii guvernamentali o susțin. Totuși, alții spun că este o distragere ineficientă a atenției, în timp ce președintele Erdogan se pregătește pentru alegerile de anul viitor, pe fondul unei crize economice puternice în Turcia.

Nu este neobișnuit ca țările să își schimbe numele

În 2020, Olanda a renunțat la nume într-o mișcare de rebranding, iar Macedonia și-a schimbat numele în Macedonia de Nord din cauza unei dispute politice cu Grecia. De asemenea, Swaziland a devenit Eswatini în 2018. În trecut, Iranul s-a numit Persia, Siam este acum Thailanda, iar Rhodesia și-a schimbat numele în Zimbabwe.