Gul a făcut această declaraţie după ce a fost rugat de presă să comenteze pe marginea discuţiilor dintre Turcia şi NATO cu privire la o eventuală desfăşurare de baterii de rachete sol-aer Patriot pe teritoriul său, într-un context caracterizat de o agravare a conflictului din Siria.

"Rachetele Patriot /…/ sunt discutate în cadrul NATO. Nu este decât ceva natural pentru noi să ne luăm toate măsurile necesare pentru a ne asigura propria apărare", a declarat şeful statului turc, într-o declaraţie televizată făcută cu ocazia unei deplasări în oraşul Cankiri (centru).

Pe de altă parte, Gul a exclus scenariul potrivit căruia Turcia ar putea căuta să se implice într-un război cu Siria vecină, dar a avertizat această ţară împotriva oricărei atitudini ‘lipsite de sens’ ce ar putea viza teritoriul turc. Discuţiile dintre Turcia şi aliaţii săi din NATO asupra eventualei desfăşurări de baterii Patriot au fost dezvăluite miercuri de şeful diplomaţiei turce Ahmet Davutoglu în timpul unei vizite la Bruxelles.

"Totul este discutat", a precizat ministrul turc, citat de agenţia de presă turcă Anadolu. Turcia şi-a sporit în ultimele luni dispozitivul militar de la frontiera siriană, desfăşurând tancuri şi baterii de rachete antiaeriene cu rază scurtă de acţiune.
Sursa: Agerpres