Turcia lansează acuzații fără precedent: Uniunea Europeană nu şi-a respectat promisiunea

turcia

Sursă foto: pixabay

Turcia a acuzat marţi Uniunea Europeană că nu şi-a respectat partea dintr-un acord convenit în urmă cu cinci ani. În aceste condiții, cei de la Bruxelles sunt somați să facă ''paşi concreţi'' pentru îndeplinirea înţelegerii.

Guvernul turc acuză Uniunea Europeană că nu şi-a respectat partea din acordul pentru oprirea valului migrator, relatează agenţia EFE.

”Noi am rămas cu acordul privind migraţia şi vedem că, începând din anul 2016, Turcia şi-a îndeplinit toate responsabilităţile. Uniunea Europeană nu le-a îndeplinit, nu a putut, nu a vrut”, a spus ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, la o conferinţă de presă comună, la Ankara, cu omologul său slovac Ivan Korcok.

Acesta a subliniat că, după summitul european din luna decembrie, s-a ajuns la ”un dialog pozitiv cu liderii UE’. În. ciuda acestei situații’, el a cerut ”paşi pozitivi” şi ”reciproci”.

Turcia cere scutirea de vize

El a evidenţiat printre solicitările Ankarei scutirea de vize pentru cetăţenii turci. Această cerere este inclusă în acordul din 2016 privind returnarea migranţilor care debarcă în insulele greceşti venind dinspre Turcia. Promisiunea nu s-a materializat.

Ministrul de externe turc a criticat de asemenea UE pentru sprijinirea ”politicilor injuste şi a cererilor maximaliste” ale unor state membre. În acest context, a fost indicate Grecia şi Cipru. Aceste ţări au dispute cu Turcia pentru delimitarea zonelor economice exclusive în estul Mediteranei şi extracţia gazelor naturale din acele zone.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat luni că blocul comunitar trebuie să încerce reînnoirea acordului semnat cu Turcia în anul 2016.

Conform acestei înţelegeri, autorităţile de la Ankara s-au angajat să preia înapoi migranţii ce debarcă în Grecia, după ce au trecut prin Turcia venind dinspre Orientul Mijlociu, statele blocului comunitar acceptând în schimb să preia un număr echivalent de refugiaţi sirieni direct de pe teritoriul turc, în limita unui plafon de 72.000, şi să acorde Turciei un ajutor financiar substanţial în valoare de circa şase miliarde de euro în contul asistenţei sociale pentru cei circa patru milioane de refugiaţi sirieni aflaţi pe teritoriul turc.

Blocul comunitar s-a mai angajat prin acest acord să elimine vizele de scurt sejur pentru cetăţenii turci, dar numai dacă guvernul de la Ankara îndeplineşte o listă cu 72 de condiţii.