Premierul Turciei, Tayyip Erdogan, a declarat că nu poate accepta cererea Fondului Monetar Internaţional (FMI) ca guvernul să reducă nivelul cheltuielilor, provocând, astfel, îngrijorări legate de acordarea unui împrumut, care ar putea ajunge la 45 miliarde dolari, informează Mediafax.

„Nu putem ajunge la un acord referitor la nivelul veniturilor şi cheltuielilor bugetare. Noi nu putem accepta sumele sugerate de ei (…), deoarece trebuie să continuăm să investim pentru a crea locuri de muncă”, a afirmat Erdogan pentru postul de televiziune TRT Turk.

Guvernul Turciei poartă discuţii cu reprezentanţii FMI vizând un împrumut de cel mult 45 miliarde dolari pe care statul l-ar putea obţine de la instituţia de credit pentru a-şi consolida economia, aflată în pragul recesiunii.

Împrumutul ar urma să înlocuiască unul mai vechi, de 10 miliarde dolari, care a expirat în mai 2008. Încheierea unui acord în acestă privinţă a fost împiedicată de refuzul autorităţilor de la Ankara de a reduce cheltuielile publice la nivelul cerut de FMI.

O misiune a FMI este aşteptată să ajungă în zilele următoare în Turcia pentru a purta noi negocieri.

SURSA: Mediafax