Turcia a decis să cumpere 50 de milioane de doze de CoronaVac de la Sinovac Biotech şi aştepta luni livrarea primelor trei milioane de doze. O situație neprevăzută făcut însă ca dozele cu vaccin să se lase așteptate, ministrul turc al Sănătăţii confirmând întârzierea.
Livrarea către Turcia a primului transport al vaccinului anti-COVID-19 produs de compania chineză Sinovac Biotech a fost amânată „cu o zi, două” ca urmare a unui caz de COVID-19 în vama din Beijing, conform unui anunţ făcut duminică de ministrul turc al Sănătăţii, Fahrettin Koca, transmite AFP.
Turcia a decis să cumpere 50 de milioane de doze de CoronaVac de la Sinovac Biotech şi aştepta luni livrarea primelor trei milioane de doze.
”Mobilitatea la vamă a fost suspendată temporar”
Totodată, autorităţile turce vor cumpăra 4.5 milioane de doze ale vaccinului dezvoltat de BioNTech/Pifzer, cu opţiunea ca, mai târziu, să poată obţine alte 30 de milioane de doze.
„Ca urmare a alarmei COVID-19 din Beijing şi a unui caz COVID-19 la vama din Beijing, mobilitatea la vamă a fost suspendată temporar.
Din acest motiv, sosirea vaccinurilor noastre, care trebuiau să fie trimise după încheierea operaţiunilor vamale, va întârzia cu una-două zile”, a scris Koca pe Twitter.
Trebuie precizat că Turcia va impune un lockdown total de cinci zile, începând cu data de 31 decembrie, conform declarațiilor făcute de Președintele Recep Tayyip Erdogan.
Măsura este impusă pentru a întări lupta împotriva pandemiei, în condițiile în care ultimele datele oficiale arată că decesele zilnice provocate de noul coronavirus au atins un număr record: 229.
Erdogan a declarat că ordinul de rămânere în casă se va aplica de la ora 21:00 în ajunul Anului Nou și va fi valabil până la data de 4 ianuarie.
Sinovac, eficacitate de până la 97%
Compania farmaceutică indoneziană Bio Farma a anunţat că datele preliminare rezultate din studiul clinic pe care l-a desfășurat asupra vaccinului produs de compania chineză Sinovac relevă o eficacitate de până la 97%.
”Echipa noastră care conduce studiul clinic a constatat, în termen de o lună, că datele intermediare relevă o eficacitate de până la 97%”, a declarat Iwan Setiawan, purtător de cuvânt al Bio Farma.
Bio Farma nu a furnizat însă date cu privire la numărul de participanţi care au fost infectaţi pe parcursul studiului clinic în care sunt implicate circa 1.600 de persoane.
Iwan a declarat că Bio Farma va aştepta rezultatele finale şi a precizat că se aşteaptă ca Agenţia pentru alimente şi medicamente din Indonezia să autorizeze în sistem de urgenţă la sfârşitul lunii ianuarie, pentru a se putea începe campania de vaccinare în masă.