Turcia nu respectă sancțiunile impuse Rusiei. Cumpără țiței rusesc ca să facă economii

Turcia, Rusia

SURSA FOTO: Dreamstime

Turcia a făcut economii de două miliarde de dolari cumpărând petrol rusesc. Ankara și Moscova fac în continuare afaceri, în ciuda sancţiunilor occidentale.

Turcia continuă să importe petrol rusesc

În 2023, Turcia și companiile sale au reușit să economisească aproximativ două miliarde de dolari. Suma provine de la facturile de energie. Guvernul de la Ankara intensifică importurile de produse petroliere și de petrol rusesc la prețuri reduse. Acest fapt este evidențiat de calculele realizate de Reuters pe baza datelor LSEG și a estimărilor traderilor. Astfel, Turcia vrea să majoreze achizițiile de energie din Rusia, chiar în ciuda sancțiunilor impuse de occident.

În emisfera vestică, Turcia a devenit principalul importator de energie din Rusia. Asta, după ce Europa a interzis mare parte din importurile de petrol și gaze rusești, după invazia din Ucraina. Deși China și India au efectuat importuri mai mari de energie din Rusia comparativ cu Turcia, apropierea Ankarei de porturile rusești contribuie la economii semnificative. Grație costurilor de transport mai reduse.

Livrările de ţiţei rusesc Urals către Turcia au crescut în noiembrie. Ai ajuns la nivelul record de 400.000 barili pe zi (bpd). Asta reprezintă 14% din exporturile pe mare de ţiţei rusesc de luna trecută, arată calculele Reuters.

Oficialii de la Ministerul Energiei din Rusia nu au dorit să comenteze informaţia, în timp ce Ministerul turc al Energiei şi rafinăriile Turpas şi STAR nu au răspuns solicitărilor de a face comentarii.

Ankara beneficiază de discounturi

În următoarele luni, livrările către Turcia ar urma să crească şi mai mult. După ce producătorul rus de petrol Lukoil a semnat un acord cu firma Socar. Asta, pentru a rafina până la 200.000 bpd la rafinăria turcă STAR deţinută de Socar, susţin traderii.

În plus, Turcia importă din Rusia motorină, păcură, combustibili marini şi kerosen. Iar aceste importurile au crescut cu 200% în perioada ianuarie-noiembrie 2023, la aproximativ 0,29 milioane bpd.

Turcia a plătit mai puţin cu 25-150 de dolari pe tonă pentru motorina rusească anul acesta, faţă de nivelul similar al preţurilor în regiunea mediteraneeană, conform traderilor. Pentru un baril de ţiţei, beneficiază de discounturi între 5-20 dolari. Importurile mai ieftine de energie au ajutat Ankara să-şi reducă deficitul comercial şi să atenueze presiunile asupra monedei naţionale, care anul acesta s-a devalorizat cu 30%.

Mulţi activişti şi susţinători ai Ucrainei acuză Turcia că ajută Rusia să-şi vândă produsele către Europa ocolind sancţiunile. Ţara a dezminţit acuzaţiile şi susţine că exportă combustibili rafinaţi din diverse tipuri de ţiţei.

În plus, Moscova și Ankara explorează posibilitatea înființării unui hub pentru gazele rusești în Turcia, în contextul reducerii semnificative a achizițiilor de către Uniunea Europeană. Acest plan susține aspirațiile Ankarei de a deveni un distribuitor major de energie în Europa de Sud. Din perspectiva Rusiei, acest hub este văzut ca o modalitate de a redirecționa exporturile de gaze către Europa sau de a vinde indirect gaze către UE.