Turcia opreşte operaţiunile de căutare a supravieţuitorilor, mai puţin în cele mai afectate două provincii ale ţării, Kahramanmaras şi Hatay, a anunţat Agenţia guvernamentală pentru managementul dezastrelor şi situaţiilor de urgenţă (AFAD.
Astfel, Turcia a decis duminică, în cea de-a 14-a zi după seismul din 6 februarie, să oprească operaţiunile de căutare. „Într-un număr mare de provincii, eforturile de căutare s-au terminat. Ele vor continua în provinciile Kahramanmaras şi Hatay, în jurul a 40 de clădiri”, a declarat Yunus Sezer, directorul AFAD.
Potrivit celui mai recent bilanţ oficial publicat duminică de AFAD, cutremurul cu magnitudinea de 7,8 care a devastat sudul ţării şi Siria a făcut 40.689 de morţi în Turcia.
Organizaţia ‘Medici fără frontiere’ cere mai multe ajutoare pentru Siria
Organizaţia umanitară ‘Medici fără frontiere’ (MSF) a făcut apel la o ”creştere urgentă” a ajutorului umanitar în nordul Siriei. Duminică au sosit 14 camioane transportând ajutoare furnizate de acest ONG.
”Acest prim convoi transportă 1.296 de corturi destinate persoanelor strămutate şi familiilor (formate din cel puţin 5 persoane) rămase fără adăpost după seism, precum şi 1.296 de kit-uri de iarnă pentru a izola corturile de frig”, a precizat MSF într-un comunicat.
”Alte convoaie ale MSF ar trebui să ajungă rapid pentru a livra echipament medical şi nonmedical”, a adăugat organizaţia umanitară.
Cutremurul, urmat de aproximativ 6.000 de replici
Cutremurul devastator care s-a produs pe 6 februarie în apropiere de graniţa dintre Turcia şi Siria a avut peste 6.000 de replici, a anunţat, duminică, 19 februarie, Agenţia turcă pentru gestionarea dezastrelor naturale (AFAD).
Directorul AFAD, Orhan Tatar, a precizat că au fost înregistrate replici seismice „la fiecare trei sau patru minute” după cutremurul iniţial. În jur de 40 dintre acestea au avut magnitudini de peste 5, a mai spus directorul AFAD, potrivit dpa. Specialiştii în seismologie se aşteaptă ca astfel de replici să se producă şi în perioada următoare, afectându-i pe „localnicii deja traumatizaţi”, a mai spus oficialul turc.
Acesta i-a îndemnat pe rezidenţii din zonele afectate să nu se apropie de clădirile avariate. De asemenea, autorităţile de resort încă analizează distrugerile produse la nivelul infrastructurilor strategice, inclusiv baraje de acumulare şi tuneluri, susține oficialul turc. Devastatorul seism de pe 6 februarie a ucis zeci de mii de oameni, a distrus sau a avariat aproximativ 150.000 de clădiri şi a lăsat alte zeci de mii de persoane fără locuinţe în sud-estul Turciei.
Potrivit agenţiei de presă Reuters, bilanţul deceselor în urma cutremurelor a depăşit 46.000 de persoane. Oficialii din cele două ţări se aşteaptă ca bilanţul victimelor să crească în zilele următoare, pentru că numeroase persoane încă nu au fost identificate.