O companie turcă va construi conducta în România

Kalyon Insaat a primit un contract în valoare de 546 milioane de dolari pentru construcția unei conducte de gaz de 303,3 km în România. Conducta va transporta 15 miliarde de metri cubi de gaze naturale de la terminale din Turcia și Grecia către România și regiunea Mării Caspice.

Cunoscută sub numele de conducta Tuzla-Podișor, aceasta va conecta sectorul Neptun Deep de conducta BRUA, care leagă Austria, Bulgaria, Ungaria și România.

Proiectul este considerat crucial pentru dezvoltarea economică și socială a României și este susținut pe deplin de Guvernul României și de alte instituții publice. Acesta va facilita creșterea preconizată privind consumul de gaze naturale ca urmare a politicilor de decarbonizare și a investițiilor în sectoarele industrial și energetic.

Fiind unul dintre proiectele de interes al Comisiei Europene, gazoductul Tuzla-Podișor a obținut o finanțare de 93 de milioane de dolari (85 de milioane de euro) din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Această finanțare reflectă importanța gazoductului în diversificarea surselor de gaz ale Europei și în asigurarea securității energetice.

Contractul de construcție a fost atribuit în urma acordurilor de rezervare de capacitate semnate între OMV-Petrom SA, Romgaz SA și Transgaz.

Proiect important pentru România și Europa

Gazoductul Tuzla-Podișor este cel mai important proiect de infrastructură de gaze al Transgaz, după gazoductele BRUA și Ungheni-Chișinău.

Acesta se aliniază la obiectivele Uniunii Europene și face parte dintr-un efort de acces la viitoarele proiecte majore de infrastructură de gaze, inclusiv la gazoductul transadriatic (TAP) și la sursele de gaze din hub-urile de gaze din Europa Centrală și din zăcămintele din Marea Neagră.

Compania românească de stat Transgaz și-a exprimat angajamentul față de proiect, subliniind importanța strategică și contribuția acestuia la infrastructura de transport al gazelor naturale din țară.

Transgaz este implicată în inițiativa „Inelul de solidaritate”, un acord de rețea de aprovizionare între Azerbaidjan și Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia, membre ale UE, care cuprinde cinci țări. Acordul are ca scop îmbunătățirea distribuției de gaze naturale către UE prin intermediul infrastructurii existente.

Azerbaidjanul intenționează să crească exporturile de gaze către Europa la 12 miliarde de metri cubi în acest an, după cum a declarat președintele azer, Ilham Aliyev, în timpul ceremoniei de semnare a acordului din Bulgaria.