Economia Turciei s-a contractat neaşteptat în trimestrul trei din 2016, cel mai vizibil efect al pierderii încrederii investitorilor în urma tentativei de lovitură de stat din 15 iulie, al atacurilor teroriste şi al instabilităţii politice, transmit Bloomberg şi DPA.
În perioada iulie – septembrie 2016, PIB-ul Turciei a scăzut cu 1,8% comparativ cu trimestrul trei din 2015, a anunţat luni Oficiul de Statistică Turkstat, în timp ce analiştii se aşteptau la un avans de 0,3%.
Ultima dată când economia a înregistrat un declin trimestrial a fost în trimestrul trei din 2009.
Consumul intern, responsabil pentru aproape o treime din activitatea economică, a scăzut cu 3,2% în trimestrul trei din 2016, în timp ce cheltuielile guvernamentale au urcat cu 23,8%, limitând impactul declinului de 0,6% în investiţii.
Moneda turcească atinge în fiecare săptămână noi minime istorice din cauza incertitudinilor politice. De asemenea, pieţele sunt îngrijorate şi de intervenţiile repetate ale lui Erdogan în probleme economice, preşedintele Turciei cerând de mai multe ori Băncii Centrale să reducă dobânda de politică monetară în pofida unei inflaţii ridicate de peste 7%.
Luni, lira s-a depreciat cu 1% faţă de dolar, tranzacţionându-se la 3,5121 lire pentru un dolar.
Săptămâna trecută, Ankara a anunţat înfiinţarea unui fond în valoare de 250 de miliarde de lire turceşti (73 de miliarde de dolari) pentru acordarea de condiţii mai bune de împrumut exportatorilor şi pentru sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii, afectate de lipsa de numerar.
Premierul Binali Yildirim a precizat că noul fond va ajuta sistemul bancar să accelereze creditarea şi va stimula creşterea economiei.
Pe fondul deprecierii lirei, care a pierdut 13% din valoare în ultima lună, Banca Centrală a Turciei a majorat luna trecută dobânda de politică monetară cu 50 de puncte de bază, după o lungă perioadă de scădere. Măsura nu a avut însă efect, având în vedere că tensiunile politice sunt la un nivel ridicat, iar relaţiile Turciei cu Europa s-au degradat. Agerpres