Ankara a cerut joi seară Consiliului Europei să se abţină de la orice decizie împotriva sa, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe, în timp ce Turcia este ameninţată cu o sancţiune rară pentru reţinerea fără proces a cunoscutului om de afaceri turc şi filantrop Osman Kavala, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Într-un comunicat, ministerul cere instituţiei europene să renunţe la ”orice amestec” în sistemul judiciar turc.
Posibile sancțiuni datorită cazului Osman Kavala
Comitetul ministerial al Consiliului Europei, reunit de marţi la Strasbourg (Franţa), urmează să se pronunţe vineri asupra unei posibile proceduri de infringement împotriva Ankarei, care a refuzat să-l elibereze pe Osman Kavala.
Cunoscutul om de afaceri turc, încarcerat de patru ani fără să fi fost judecat, va rămâne în detenţie cel puţin până la o viitoare audiere, prevăzută la jumătatea lunii ianuarie, a dispus vinerea trecută un tribunal din Istanbul.
Personalitate marcantă a societăţii civile, Osman Kavala, acuzat de regimul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan că ar fi căutat să destabilizeze Turcia, riscă o condamnare la închisoare pe viaţă.
Consiliul Europei a ameninţat în septembrie Ankara cu sancţiuni care ar putea fi luate în cursul viitoarei sale sesiuni, dacă opozantul nu va fi pus în libertate până atunci.
UE continuă însă programul destinat refugiaților
Pe de altă parte, Uniunea Europeană (UE) a anunţat joi deblocarea a 325 de milioane de euro pentru extinderea unui program de ajutor destinat refugiaţilor în Turcia, din totalul celor 3 miliarde de euro anunţate în iunie.
Finanţat de cinci ani de către UE, acest „program de urgenţă” le permite celor peste 1,5 milioane de refugiaţi ce trăiesc în Turcia să beneficieze de un ajutor lunar pentru nevoile lor esenţiale.
Deblocarea acestor fonduri permite extinderea programului de ajutor până în 2023. Această sumă face parte din anvelopa de 3 miliarde de euro alocată pentru refugiaţi în Turcia, anunţată la finalul Consiliului European din iunie.
Turcia a primit peste 4 milioane de refugiați
Până acum au fost deblocate 535 de milioane de euro, pentru a continua acţiunile UE în Turcia în cursul anului 2021, țară care a primit peste patru milioane de refugiaţi, majoritatea sirieni.
În martie 2016, UE şi Turcia au semnat în acord controversat pentru a pune capăt afluxului de migranţi spre UE, acord ce prevedea retrimiterea „migranţilor ilegali” de pe insulele greceşti spre Turcia.
Europenii s-au angajat în schimb să „reinstaleze” în UE sirienii rămaşi în taberele de refugiaţi din Turcia şi să aloce două tranşe de 3 miliarde de euro pentru a ajuta Turcia în primirea de refugiaţi.