Luni seara, un nou cutremur a avut loc în Turcia. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCFDP) din România a anunțat ce magnitudine a avut noul cutremur.
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) din România a anunțat că un nou cutremur a avut loc în Turcia. Acesta a avut o intensitate media și s-a produs în Marea Egee, în apropierea portului Izmir.
INCDFP mai spune că seismul a avut loc la 20:22:21, ora locală a României și a avut magnitudinea de 4.1 grade pe scara Richter. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului spune că seismul a vut loc în largul coastei orașului Izmir la adâncimea de 5 kilometri.
Amintim că, în cursul zilei de luni, a mai avut loc un cutremur tot în Turcia, cu magnitudinea de 5,6 grade pe scara Richter. Autoritățile anunță că în urma acestui cutremur a existat cel puțin o persoană decedată și alte 69 rănite.
De asemenea, mai multe clădiri avariate deja de cutremurele anterioare s-au prăbușit acum.
Banca Mondială estimează pagube de 34 de miliarde de dolari în Turcia
Cutremurul care a lovit Turcia în această lună a provocat pagube de 34 de miliarde de dolari, potrivit unei evaluări a Băncii Mondiale care subliniază amploarea distrugerilor fizice provocate de dezastrul natural.
Reconstrucția în cele 11 provincii afectate de cutremurul din 6 februarie și de replicile sale ar putea costa până la 68 de miliarde de dolari, clădirile rezidențiale, școlile, spitalele și infrastructura publică necesitând toate lucrări de reparații, a declarat luni Banca Mondială. Peste 105.000 de clădiri au fost grav avariate sau s-au prăbușit, a adăugat Banca.
„Acest dezastru ne reamintește riscul ridicat al Turciei în ceea ce privește cutremurele și necesitatea de a spori reziliența infrastructurii publice și private”, a declarat Humberto Lopez, directorul de țară al Băncii Mondiale pentru Turcia.
Raportul Băncii Mondiale, unul dintre cele mai detaliate studii realizate până în prezent cu privire la consecințele celui mai grav cutremur care a lovit Turcia în aproape un secol, evidențiază amploarea uriașă a dezastrului și eforturile de reconstrucție care trebuie să aibă loc. Aproximativ 50.000 de persoane au fost ucise de cutremurul din Turcia și Siria, în timp ce Banca Mondială estimează că peste 1,25 milioane de persoane au rămas fără adăpost, scrie Financial Times.
Turcia a arestat aproape 200 de persoane pentru presupusa construcție deficitară a unor clădiri în urma tragediei provocate de cutremur
Aproape 200 de persoane au fost arestate pentru presupuse construcții deficitare de clădiri în urma cutremurului catastrofal care a lovit Turcia la începutul acestei luni, a anunțat Ministerul turc al Justiției.
Aproximativ 50.000 de persoane au fost ucise în Turcia și Siria în urma cutremurului care a avut loc pe 6 februarie.
Ministerul a precizat că 626 de persoane au fost „suspecte” după ce clădirile s-au prăbușit complet sau au fost grav avariate în urma cutremurelor. Unii dintre suspecți au murit în urma cutremurului, în timp ce poliția încă îi caută pe alții.
Sâmbătă, ministrul turc al justiției, Bekir Bozdag, a declarat că au fost colectate probe în mii de clădiri.
Mai mult de 5.700 de clădiri din Turcia s-au prăbușit, potrivit agenției pentru dezastre din această țară, iar în unele zone din regiunile afectate s-au pus întrebări cu privire la integritatea structurilor.
„Ceea ce frapează cel mai mult sunt tipurile de prăbușiri – ceea ce noi numim prăbușirea clătită – care este tipul de prăbușire pe care nouă, inginerilor, nu ne place să o vedem”, a declarat Mustafa Erdik, profesor de inginerie seismică la Universitatea Bogazici din Istanbul. „În astfel de prăbușiri, este dificil – după cum puteți vedea – și foarte tragic să salvezi vieți. Aceasta face ca operațiunea echipelor de căutare și salvare să fie foarte dificilă”, scrie CNN.