Franţa, prin vocea ministrului său de Externe, a transmis un mesaj fără echivoc la adresa Turciei, după ce preşedintele Erdogan a blocat aderarea Finlandei şi Suediei la Alianţa Nord-Atlantică.
Mesaj extrem de dur la adresa Turciei, care continuă să blocheze aderarea Finlandei şi Suediei la NATO.
Turcia somată să aleagă poziţia pe care o adoptă în cadrul NATO
Catherine Colonna, ministrul francez de Externe, a transmis Turciei că „trebuie să aleagă” cu privire la integrarea în NATO a celor două ţări nordice.
În cazul în care Ankara se poziţionează împotriva NATO, prin acest refuz, asta va ridica semne serioase de întrebare cu privire la „comportamentul său în calitate de membru al NATO”, a spus şefa diplomaţiei de la Paris, citată de agenţia AFP.
„Secretarul general al Alianţei (Jens Stoltenberg) se află în prima linie, dar ţine de Turcia să facă alegerile în faţa responsabilităţilor sale.
Vrea să întărească Alianţa sau este împotriva ei? Ceea ce ar duce la întrebări cu privire la comportamentul său în calitate de membru al NATO”, a declarat, duminică, Catherine Colonna pentru Journal du Dimanche.
„Finlanda şi Suedia au făcut o alegere istorică”
Ministrul francez de Externe a subliniat că Finlanda şi Suedia au făcut o alegere istorică şi că au depus eforturi şi pe relaţia cu Turcia, pentru a elimina orice dispute.
„Turcia este un membru important al Alianţei Atlantice.
Finlanda şi Suedia au făcut o alegere istorică. Să le avem pe ambele în NATO ar fi un plus pentru securitatea noastră în Europa.
Au făcut eforturi în discuţia cu Turcia”, a indicat şefa diplomaţiei de la Paris.
Puţin probabil să se găsească o rezolvare rapidă la summitul de la Madrid
Săptămâna viitoare, pe 28-30 iunie, va avea loc un summit NATO crucial la Madrid, însă o deblocare rapidă a candidaturilor Suediei şi Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică nu pare să fie posibilă, în ciuda discuţiilor de luna trecută, de la Bruxelles, dintre Turcia şi cele două ţări nordice.
Regimul de la Ankara acuză în special Suedia că adăposteşte militanţi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat de Ankara organizaţie teroristă.
Suedia a fost una din primele ţări care au clasificat PKK drept organizaţie teroristă încă din anii 1980. Însă, la fel ca multe alte state occidentale, şi-a exprimat sprijinul pentru miliţiile YPG, aliate ale PKK în Siria, care au luptat contra jihadiştilor din Statul Islamic mai ales alături de SUA.