Bagdadul, care se străduieşte să-şi afirme suveranitatea într-un moment în care trimiterea soldaţilor străini pentru a lupta împotriva Daesh (acronimul arab al Statului Islamic /SI/) constituie subiectul unor dezbateri intense în Irak, protestează împotriva desfăşurării pe teritoriul irakian a unor trupe turceşti însoţite de tancuri şi artilerie fără autorizaţia sa.
"În cazul neretragerii acestor forţe în 48 de ore, Irakul va uza de dreptul său de a recurge la toate opţiunile disponibile", inclusiv apelând la Consiliul de Securitate, a declarat cabinetul primului ministru Haider al-Abadi, într-un comunicat.
Premierul turc Ahmet Davutoglu l-a asigurat duminică printr-o scrisoare pe omologul său irakian că nu va exista o nouă desfăşurare de forţe militare turce fără să se ţină cont de preocupările Irakului. Dar el nu a precizat soarta trupelor deja desfăşurate.
Practic, opţiunile Irakului sunt în special diplomatice, forţele sale fiind angajate în lupta împotriva Daesh, în timp ce Ankara dispune de o armată de departe mai puternică.
Turcia dispune de trupe în baza Bashiqa în provincia Ninive pentru a-i antrena pe voluntarii irakieni sunniţi în vederea recuceririi oraşului Mosul, al doilea oraş ca mărime al Irakului căzut în mâinile jihadiştilor din Daesh în iunie 2014.
În scrisoarea sa trimisă duminică lui Abadi, Davutoglu îl informează despre "programul de antrenament început la Bashiqa în martie şi despre misiunile şi activităţile forţelor turce" desfăşurate acolo, a indicat o sursă din cabinetul acestuia.
În ajun, el minimalizase această nouă desfăşurare, evocând o "rotaţie normală" şi o operaţiune de "întărire pentru a face faţă riscurilor legate de securitate".
"Aceasta nu este o nouă bază", continuase premierul turc, adăugând că "baza de la Bashiqa, situată la 30 km de Mosul, este o bază de antrenament înfiinţată în sprijinul voluntarilor care combat terorismul".
"Noi am antrenat deja şi vom continua să-i antrenăm pe fraţii noştri irakieni care combat Daesh la Bashiqa şi în alte părţi", a continuat Davutoglu.
Dar autorităţile din Kurdistanul irakian au indicat la rândul lor că "guvernul turc a trimis în ultimele zile experţi şi echipament necesar cu scopul de a extinde baza".
Ministrul irakian al apărării, Khaled al-Obeidi, a cerut şi el retragerea forţelor turce.
Relaţiile între Bagdad şi Ankara au evoluat recent, dar rămân tensionate din cauza legăturilor Turciei cu regiunea autonomă a Kurdistanului irakian şi a divergenţelor asupra conflictului în Siria.
Desfăşurarea forţelor turce reprezintă o nouă provocare pentru premierul irakian care şi-a înăsprit tonul în ultima săptămână, declarând că orice trimitere de trupe străine pe teritoriul irakian va fi considerată un "act ostil|. AGERPRES