Turcia blochează intrarea a două nave britanice în Marea Neagră

Noi probleme pentru Ucraina, în plin război. Marți, 2 ianuarie, Turcia a anunțat că nu va permite trecerea a două nave de detectare și distrugere a minelor, donate Ucrainei de către Marea Britanie, prin apele sale către Marea Neagră.

Motivul invocat este încălcarea Convenției de la Montreux, un acord internațional care reglementează traversarea strâmtorilor Bosfor și Dardanele în timp de război.

În decembrie, Marea Britanie a decis transferul către Marina ucraineană a două nave pentru deminare. Acestea ar fi avut rolul de a contribui la consolidarea operaţiunilor maritime ale Kievului.

Totuşi, Turcia, care este şi membră a NATO, a transmis aliaţilor că cele două nave nu vor fi lăsate să treacă prin strâmtorile sale, cât timp războiul din Ucraina este încă în desfăşurare. Detaliile au venit din partea Direcţiei de comunicare a Preşedinţiei turce, notează agenţia Reuters.

„Aliaţii noştri pertinenţi au fost informaţi în mod corespunzător că navele pentru deminare donate Ucrainei de către Marea Britanie nu vor fi autorizate să treacă prin strâmtoarea turcă spre Marea Neagră atât timp cât războiul continuă”, transmite sursa citată.

Convenția de la Montreux datează din anul 1936

Imediat după ce Rusia a invadat Ucraina, Turcia a activat Convenția de la Montreux. Este vorba despre acordul internațional care interzice trecerea navelor militare prin strâmtorile Bosfor și Dardanele pentru părțile implicate în conflict.

Potrivit declarației Președinției turce, aceasta susține că a aplicat Convenția de la Montreux din 1936 „cu imparțialitate și diligență”. Obiectivul declarat al Turciei este prevenirea unei escaladări militare în Marea Neagră.

Acordul exceptează navele care se întorc la bazele lor de origine. Totuşi, nici Rusia, nici Ucraina nu au indicat intenția de a-și trimite navele de război prin strâmtoarea turcească către Marea Neagră de la începutul conflictului.

În plus, la începutul războiului, Turcia a avertizat statele din afara Mării Negre să evite trimiterea navelor de război prin strâmtoare.

Navele de război ale părților non-combatante au dreptul să tranziteze strâmtorile în timp de război, se arată în Convenţia de la Montreux. Cu toate acestea, convenția stipulează că Ankara are ultimul cuvânt cu privire la trecerea tuturor navelor de război, în cazul în care Turcia se simte amenințată de implicare într-un conflict.