"Încă de la început vreau să spun că, în pofida a ceea ce s-a întâmplat cu o săptămână în urmă în Turcia, vom continua să respectăm cu tărie principiile democratice şi să aplicăm statul de drept. Nu s-au schimbat prea multe lucruri. Ştiu că există semne de întrebare", a spus el la o întâlnire a miniştrilor de finanţe şi guvernatorilor de bănci centrale din statele membre G20 în oraşul Chengdu din sud-vestul Chinei.
Amplele măsuri punitive adoptate de guvern după lovitura de stat eşuată i-au speriat pe investitori, ceea ce a dus la căderea lirei turceşti şi la vânzarea de acţiuni.
Citiți și: Oamenii din umbra lui Erdogan
Popularitatea de durată a lui Erdoğan îi lasă perplecşi pe unii observatori occidentali, care îl cunosc în principal pentru acţiunile sale din ce în ce mai autoritare. În ultimele zile, liderii occidentali au tras un semnal de alarmă cu privire la epurările de după tentativa de lovitură de stat. De sâmbătă aproximativ 35.000 de ofiţeri, soldaţi, poliţişti, judecători, procurori, profesori şi decani de universităţi au fost reţinuţi, concediaţi sau suspendaţi în timp ce Erdoğan încearcă să izoleze orice persoană pe care guvernul său o percepe ca pe o ameninţare. Dar, în faţa primăriei mulţimile îl privesc în principal ca pe un salvator. "Unii oameni îl numesc dictator, dar aceia dintre noi care i-au văzut pe liderii anteriori ştiu că nu este", a declarat Adem Cankaya, un şofer în vârstă de 42 de ani. "Și de aceea au votat pentru el. Până la ultima noastră suflare suntem aici pentru Erdoğan."