Președintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit miercuri cu premierul spaniol Pedro Sanchez, în marja summitului NATO ce a avut loc la Vilnius, capitala Lituaniei.
Erdogan cere reactivarea procesului de aderare al Turciei la UE
Liderul de la Ankara i-a transmis miercuri şefului guvernului spaniol şi preşedinte prin rotaţie al Consiliului Uniunii Europene, Pedro Sanchez, dorinţa sa de a fi reactivat procesul de aderare al Turciei la UE.
Potrivit unor surse diplomatice citate de presa internațională. Sanchez nu a asumat niciun angajament concret ca răspuns la solicitarea lui Erdogan. El ar fi spus că este vorba de o decizie care trebuie să fie agreată de cei 27 de membri şi că nu poate vorbi în numele tuturor.
Spania a susţinut întotdeauna viitoarea aderare a Turciei la Uniunea Europeană, dar cu condiţia ca aceasta să îndeplinească toate cerinţele valabile pentru orice candidat.
Spania susține aderarea Turciei la UE
De asemenea, Pedro Sanchez l-a lăudat pe Erdogan pentru rolul de mediere al Turciei în unele aspecte legate de războiul din Ucraina.
Întâlnirea cu ușile închise a avut loc la Centrul lituanian de expoziții și congrese, locul de desfășurare a reuniunii NATO de două zile care a început marți.
Erdogan i-a surprins pe mulți luni, legând candidatura Suediei la NATO de aderarea țării sale la UE. El a declarat că națiunile europene ar trebui să „deschidă calea” pentru ca Turcia să adere la blocul politic în schimbul aprobării de către Ankara ca Suedia să fie membră a alianței militare. Dar acestea sunt două procese complet diferite pentru două instituții foarte distincte.
Turcia și UE au avut o relație dificilă de-a lungul anilor. Ankara a solicitat să facă parte din UE încă din 1987, dar, după mai multe hopuri pe drum, discuțiile pentru aderarea la grupul politic au înghețat în 2018. UE a considerat că Turcia propunea o mulțime de reforme politice care, de fapt, o îndepărtau „și mai mult” de blocul comunitar.
La reuniune au participat, de asemenea, delegațiile care îi însoțesc pe liderii celor două țări. Din delegația turcă au făcut parte ministrul de externe Hakan Fidan, directorul de comunicare Fahrettin Altun și Akif Cagatay Kilic, consilierul principal al lui Erdogan.
Una dintre schimbările politice care au înfuriat UE a fost un referendum din 2017 care i-a acordat lui Erdogan mai multe puteri executive.
„Are nevoie de bani”, a declarat marți un oficial UE, cu privire la motivul pentru care Erdogan a adus din nou în discuție această problemă acum. „Toată această nouă prietenie cu Occidentul. El nu s-a schimbat. El vrea ceva”, a adăugat același oficial.