Turcia vrea să profite cât mai repede de zăcământul de gaze din Marea Neagră. Compania de stat de petrol şi gaze a Turciei, Turkish Petroleum Corp, este în căutare de parteneri şi colaborări, având în plan să atragă fonduri pentru exploatarea zăcământului de gaz natural descoperit în Marea Neagră.
Potrivit unor surse care au vorbit pentru Bloomberg sub protecţia anonimatului, Turkish Petroleum Corp., cunoscută și sub numele de TPAO, a venit în contact cu mai multe companii petroliere internaționale, inclusiv cu unii dintre giganții petrolieri, pentru a analiza posibilitatea cooperării și forării în comun a gazelor naturale din acel zăcământ.
Turcia vrea să profite cât mai repede de zăcământul de gaze din Marea Neagră
Însă aceste surse au cerut să rămână anonime, deoarece negocierile nu sunt în prezent într-un stadiu în care pot fi făcute publice și nu există indicii cu privire la încheierea vreunui acord până acum.
Pe scurt, s-ar putea să nu se ajungă la încheierea unui consorțiu şi ca, în final, compania petrolieră turcă să meargă de una singură.
Trebuie remarcat faptul că existența gazelor naturale în zonă este cunoscută din 2007, dar rezervele zăcământului au fost estimate ca fiind foarte mici.
Contactele TPAO cu companii internaționale au fost confirmate, totuși, şi de directorul executiv al companiei, care a subliniat că propune partenerilor săi internaționali „să colaboreze cu industria națională a țării pentru a da un impuls, în acelaşi timp, ocupării forței de muncă”.
Necesar de cel puțin 3,2 miliarde de dolari
Aceleași surse estimează că fondurile necesare pentru a fi investite în producția de gaze naturale și transportul acestora pe teritoriul Turciei se ridică la cel puțin 3,2 miliarde de dolari.
Până în prezent, TPAO a primit 13,4 miliarde de lire turcești, echivalentul a 1,9 miliarde de dolari, de la bugetul Turciei pentru acest an.
Însă rămâne neclar ce parte din aceste fonduri va fi alocată exploatării zăcământului din Marea Neagră.
Planul companiei de a exploata acest zăcământ prevede pomparea gazului din surse aflate la aproximativ 175 km de ţărmul turcesc în punctul de intersecţie cu frontierele maritime ale Bulgariei şi României.
De peste opt ori volumul de gaz necesar pentru cererea internă
Potrivit declarațiilor oficiale ale guvernului turc, care au fost puse sub semnul întrebării, zăcământul ar putea furniza de peste opt ori volumul de gaz necesar pentru a acoperi cererea internă, ceea ce îi va permite Turciei să devină complet independentă faţă de țările sale furnizoare, precum Azerbaidjanul și Rusia.
Președintele turc și-a stabilit ambițiosul obiectiv de a începe producția din zăcământ în 2023, care va fi un an electoral.
Articolul publicat de Bloomberg menționează drept factor suplimentar de destabilizare eventualitatea impunerii de sancțiuni împotriva Turciei de către UE „şi probabil şi de către alte țări”, arată KATHIMERINI.
Fiind conștientă de acest risc, Ankara a plasat sub jurisdicția sa filiale energetice cu sediul în alte țări.
Importurile de energie costă multe miliarde de dolari
Între timp, încearcă să accelereze producția de gaz din zăcământul din Marea Neagră, deoarece anul acesta expiră contractele pe termen lung ale Ankarei, care acoperă 1/3 din importurile de gaze ale Turciei.
O mare parte din restul contractelor expiră în 2025. După cum subliniază analiștii Bloomberg, aceasta înseamnă că nu va fi nevoită să reînnoiască toate acordurile și că, eventual, ar putea obţine condiții mai bune în contractele pe care urmează să le prelungească.
Potrivit Consiliului rus pentru Relații Externe, Turcia este nevoită să își acopere cea mai mare parte a necesităților sale energetice din importuri. Petrolul importat reprezintă mai mult de 95% din consumul total de combustibil din țară.
Importurile de energie costă multe miliarde de dolari și, desigur, apasă greu asupra economiei problematice a Turciei. Până în prezent, Turcia are un singur zăcământ de gaze offshore în Akçakoca.
Turcia vrea să profite: Explorări pentru hidrocarburi în Marea Neagră
Compania petrolieră de stat a Turciei, care, de notat, este deținută de fondul de investiții de stat al țării, a încheiat acorduri de cooperare pentru exploatarea unor zăcăminte de petrol și gaze cu mari companii energetice precum BP din Marea Britanie, State Oil Co. din Azerbaidjan în Marea Caspică, dar și cu companii din Rusia, Irak și Afganistan.
Astfel, cu mult înainte de a anunța descoperirea noului zăcământ de gaz natural, Turcia a efectuat explorări pentru hidrocarburi în Marea Neagră, în ultimii 16 ani.
Aceste explorări au fost realizate cu ajutorul unor mari companii energetice, precum Royal Dutch Shell și Exxon Mobil.
Într-un mesaj pe Twitter, Laurent Ruseckas, analist energetic și politic la HIS Markit din Londra, a comentat:
„TPAO nu are o istorie de explorări și exploatări în ape adânci și poate câştiga timp, dar şi să reducă riscurile prin unirea forțelor cu o companie experimentată din industrie”.