"Obiectivul nostru este ca valoarea schimburilor comerciale să atingă cifra de 10 miliarde dolari. Am atins cifra de 8 miliarde dolari, dar în ultima perioadă sesizăm o scădere în procent, înregistrându-se o cifră de aproximativ 5 miliarde dolari", a spus Osman Koray Ertaş.
Potrivit acestuia, unul dintre motivele acestei scăderi este globalizarea.
"Suntem ferm hotărâţi, obiectivul nostru de a atinge această cifră de 10 miliarde dolari. Depunem eforturi în acest sens. Este un domeniu vast cel agricol şi de creştere a animalelor. Acest domeniu este foarte important pentru investitorii turci. Prima hală modernă din România a fost înfiinţată de investitorii turci, de asemenea, în sectorul de maşini grele s-au făcut investiţii importante. Deşi la început preocupare a fost pentru importul de bovine, acum ne gândim şi la un import al ovinelor. Începând de anul trecut se poate realiza un export din România în Turcia a cărnii congelate de ovine, precum animale vii", a precizat ambasadorul turc.
Agricultura românească are posibilităţi de export către Turcia, în condiţiile în care la ora actuală însumează peste 14 milioane de capete de ovine şi caprine, 2,1 milioane de bovine şi peste 70 de milioane de păsări, susţine Elena Dragomir, director general în cadrul Ministerului Agriculturii.
"În agricultura românească avem un efectiv de peste 14 milioane capete ovine şi caprine, peste 2,1 milioane capete de bovine, peste 1,2 milioane familii de albine şi peste 70 milioane de păsări. Există posibilitatea exporturilor mai ales că balanţa comercială arată acest lucru. Din datele pe care Ministerul Agriculturii le are pe anul 2015, exporturile româneşti pe piaţa Turciei au înregistrat o valoare de 266 de milioane euro, iar importurile de numai 183 de milioane euro. România importă din Turcia o serie de produse la care este deficitară şi exportă o serie de produse pe care piaţa turcească le solicită", a spus Dragomir.
Ea a precizat că Ministerul are în implementare un program de susţinerea tomatelor, este în curs de implementare unul pentru carnea de porc, dar se fac demersuri şi pentru reabilitarea infrastructurii de irigaţii.
"Suntem în proces de implementare a programului de guvernare care vizează o serie de sectoare, mă refer la programul se susţinere a tomatelor. După cum ştiţi România importă cantităţi însemnate de tomate din Turcia, mai ales că este deficitară în perioada rece a anului. Este în curs de implementare şi un program de susţinere pe zootehnie pe partea de carne de porc. Se fac demersuri şi pentru reabilitarea infrastructurii de irigaţii", a mai arătat oficialul Ministerului Agriculturii.
AGERPRES