Constantin Brâncoveanu a fost dus la Constantinopol pe la mijlocul lui aprile 1714, iar, la 26 mai, ambasadorii Veneției deja comunicau Dogelui că Domnul Țării Românești este închis cu toată familia și se pare că turcii vor să sechestreze și banii Domnului depuși în țări străine.
După informațiile ambasadorului Andrea Memmo, turcii credeau că Brâncoveanu avea depuși la Veneția 300 de pungi, adică 150.000 reali, ceea ce umplea de bucurie pe marele vizir, care ordonase să se facă investigații.
Ceva mai târziu, același ambasador raporta Dogelui că la Constantinopol se vorbește că Brâncoveanu avea o avere de două milioane de piaștri, în bani, giuvaieruri, animale și felurite efecte, în afara de terenurile imense pe care le deținea, în afara Țării Românești.
Târgul lui Bustangi Bassi
Un apropiat al sultanului, Bustangi Bassi, mereu îl pâra pe Brâncoveanu și propunea să fie torturat pentru a-și declara toți banii.
Această persoană i-a propus nefericitului Domn să-și recâștige libertatea readucând din Veneția, în termen de cinci luni, cele 20.000 de pungi în valoare de 10 milioane, dar Brâncoveanu a refuzat, pe de o parte pentru că nu avea atâția bani, pe de alta știind că sfârșitul ar fi același.
După moartea lui Brâncoveanu, turcii n-au intervenit oficial pentru a-i confisca banii din Veneția.
Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric