Turcii vor avea un salariu mai mare. Autoritățile au anunțat majorarea sa cu 50%
Recep Tayyip Erdogan a declarat, în cursul zilei de joi, că salariul minim va fi majorat cu 50 de procente în 2022. Concret, acesta spune că salariul minim va crește până la o bază de 4.250 de lire turcești, respectiv 275 de dolari.
„Cred că, odată cu această creștere, ne-am arătat hotărârea de a nu ne zdrobi angajații în fața creșterilor de prețuri”, a declarat președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, în cadrul unei conferințe de presă.
De asemenea, Recep Tayyip Erdogan a declarat că impozitul pe venit și impozitul de timbru pe salariul minim vor fi eliminate pentru a face viața mai ușoară angajaților. În acest mod, spune președintele Turciei, ponderea salariului minim brut plătit de angajatori va fi redus cu aproape 400 de lire turcești, arată estimările.
În cadrul aceleiași conferințe de presă, președintele turc spune că Executivul este pregătit să pună capăt incertitudinii cauzate de fluctuațiile cursului de schimb valutar, fluctuații ce au apărut din cauza exploziei prețurilor.
Ce salarii au turcii în prezent
În prezent, aproape 6 milioane de muncitori din Turcia trăiesc dintr-un salariu minim de 2.825 de lire turcești, respectiv 213,6 dolari.
Pe acest fond, Confederația Sindicatelor Turce (Türk-İş) au anunțat, săptămâna trecută, că pragul de 4.000 de lire este „linia lor roșie” pentru salariul minim.
În plus, Ministerul Muncii și Securității Sociale a efectuat un sondaj în rândul muncitorilor și angajaților, în urma căruia au descoperit că puțin mai mult de o treime dintre respondenți au cerut ca noul salariu minim să rămână între 3.500 și 3.750 de lire turcești, în timp ce 20% dintre aceștia au sugerat un salariu minim între 3.250 și 3.500 de lire turcești.
De ce lira turcească cade precum o stâncă?
La începutul acestei luni, cunoscuta publicație The Wall Street Journal a efectuat o analiză cu privire la moneda turcească, subliniind că decizia preşedintelui Recep Tayyip Erdoğan, de a reduce rata dobânzii de referinţă este contrară gândirii economice tradiţionale şi că ţări cu economii emergente precum Rusia, Mexic şi Brazilia cresc rata dobânzilor de referinţă pentru a putea lupta cu inflaţia şi a nu se confrunta cu o criză valutară.
Înlăturarea din funcţie a oricărui conducător care are o gândire diferită de a lui Erdoğan în privinţa economiei, precum şi puţinele indicii care ne arată că opiniile lui Erdoğan legate de dobânda de referinţă ar putea fi schimbate, sunt, de asemenea, menţionate în articolul din WSJ.
În interviul acordat WSJ economistul William Jackson, care se ocupă de pieţele emergente în Capital Economic’s, compania de consultanţă economică din Londra, spune: „Nu vedem că cei care promovează politica încearcă să întoarcă invers direcţia, să atragă din nou investitorii în ţară”.
WSJ scrie că politica de reducere a ratei dobânzii de referinţă a lui Erdoğan a aruncat în foc lira turcească, considerată în acest an cel mai rău instrument de investiţii. În articol este exprimată îngrijorarea companiilor, consumatorilor şi investitorilor pentru că din cauza ratei dobânzii mai mici decât rata inflaţiei, puterea de cumpărare a lirei turceşti va fi grav afectată. Din cauza lirei turceşti care pierde foarte rapid din valoare au crescut costurile importurilor de alimente şi energie şi ca urmare această situaţie ar putea duce la o spirală inflaţionistă, se arată în analiză.