Cel puţin cinci mari proiecte imobiliare anunţate în ultima perioadă au desenate pe planşetă şi structuri de hoteluri, alături de ansambluri de locuinţe, de birouri şi centre comerciale. Un model importat de dezvoltatorii străini, care vor să aibă într-o singură mână toate segmentele unei pieţe în continuă creştere.
Avantajele amplasării unei unităţi hoteliere în perimetrul unui proiect mixt este sinergia, afirmă developerii. „Clădirile de birouri beneficiază de facilităţile oferite de hoteluri, cum ar fi, de exemplu, sălile de conferinţă, în timp ce hotelurile îşi satisfac, la rândul lor, nevoile businessului“, spune George Mărgescu, managing director al Cefin Real Estate. Compania va dezvolta în Bucureşti un proiect care va include un hotel de patru stele, reprezentând o investiţie de 40 de milioane de euro.
Cea mai mare unitate hotelieră de acest tip va fi construită pe o suprafaţă de 100.000 de metri pătraţi în cadrul proiectului Esplanada, dezvoltat de către compania maghiară Trigranit. De asemenea, grupul spaniol Fadesa a prevăzut, în cadrul unui proiect derulat în Ştefăneştii de Jos, construcţia unui hotel pe 50.000 de metri pătraţi. Pe suprafeţe mai mici, de aproximativ 20.000 până la 25.000 de metri pătraţi, companiile israeliene Plaza Center, dar şi AFI Europe în colaborare cu NCH, vor construi hoteluri de patru şi cinci stele în perimetrul proiectelor imobiliare lansate în Capitală.
Provincia copiază modelul Capitalei
Dar la ce s-au mai gândit finanţatorii atunci când au comandat machete de hoteluri alături de malluri şi birouri? Au avut în faţă cifrele segmentului turismului de business, care nu numai în Bucureşti, dar şi în oraşe din provincie precum Timişoara, Cluj-Napoca sau Sibiu, le aduc hotelierilor un grad de ocupare de peste 80%. Dezvoltarea afacerilor în provincie determină capitalele de judeţ să adopte modelul de dezvoltare al Bucureştiului. Primii investitori străini care au sesizat acest potenţial au fost francezii de la Accor Group, care au început construcţia de hoteluri de trei stele în şapte reşedinţe de judeţ. Investiţia totală în aceste spaţii de cazare se va ridica la 50 de milioane de euro, iar data de finalizare a proiectelor a fost fixată pentru sfârşitul anului 2009.
Investiţiile străine se vor tripla faţă de anul trecut
Un hotel amplasat în cadrul unui complex imobiliar mixt este însă mult mai scump. Experţii imobiliari calculează că un astfel de proiect necesită investiţii de cel puţin 20 de milioane de euro, la o capacitate de cazare care depăşeşte, de regulă, 250 de camere per unitate. Astfel de unităţi nu sunt niciodată cotate la mai puţin de patru stele şi este foarte probabil ca developerii să opteze pentru afilierea la un lanţ internaţional ori pentru parteneriate de management cu acestea. „Noi preferăm semnarea unui acord cu un lanţ internaţional pentru preluarea managementului unităţii“, spune George Mărgescu. Cât despre rata de ocupare, dezvoltatorii estimează că vor ţine pasul cu nivelul de pe piaţă.
Cele mai multe dintre viitoarele unităţi de cazare au ca termen de finalizare anul 2009. Conform unor estimări, totalul investiţiilor în acest sector se va situa, în 2010, în jurul valorii de 1,5 miliarde de euro. Din totalul proiectelor anunţate, aproximativ 40% vor fi dezvoltate cu capital străin. Paul Mărăşoiu, CEO al companiei de consultanţă Peacock Hotels, estimează o rată de creştere a investiţiilor străine de trei ori mai mare faţă de 2006, când acestea au avansat cu numai 10% peste nivelul anului 2005. „Majoritatea planurilor de dezvoltare de hoteluri vizează Capitala, dar estimez că investitorii străini se vor concentra şi în aria dintre Bucureşti şi Braşov“, declară Mărăşoiu.
Pe de altă parte, cel puţin cinci dintre lanţurile hoteliere internaţionale vor deschide noi unităţi în aceeaşi perioadă, însumând investiţii în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro.
Unde se mai deschid hoteluri
PROVINCIE Accor va deschide şapte hoteluri sub marca Ibis, în Timişoara, Târgu Mureş, Sibiu, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, precum şi cel de-al treilea din Capitală. Exceptând Sibiul, unde compania franceză va afilia hotelul Continental, în restul locaţiilor investiţiile vor fi de tip greenfield.
BUCUREŞTI Ramada va deschide anul viitor o nouă unitate în nordul oraşului, iar Europa Royale va intra
pe piaţă cu un hotel de patru stele în Centrul istoric. În aceeaşi zonă, vor mai fi inaugurate două noi hoteluri – Rembrandt şi TH. De asemenea, lanţul austriac K+K va începe construcţia celei de-a doua unităţi hoteliere din România, în zona Universitate.