Turismul afectează prețurile locuințelor din țările UE. Ce se întâmplă în Spania

În această vară, Europa a fost marcată de proteste împotriva prezenței turiștilor: manifestațiile cele mai notabile s-au desfășurat atât în țări unde turismul este esențial pentru economie, cum ar fi Spania și Grecia, cât și în națiuni unde acest sector are o importanță mai mică, cum este cazul Olandei.

La începutul lunii iulie, protestatarii au defilat prin cartierele turistice din Barcelona, stropind vizitatorii cu pistoale cu apă și strigând „Turiști, plecați acasă”.

Recent, mii de persoane au participat la proteste în insula spaniolă Mallorca, susținând că modelul economic local îi sărăcește pe rezidenți și aduce beneficii doar unei minorități.

Una dintre cauzele principale ale acestor proteste aparent nejustificate este creșterea accentuată a chiriilor și a prețurilor locuințelor, care face aproape imposibilă achiziția și deținerea unei locuințe pentru mulți rezidenți.

Europa, harta
SURSA FOTO: Pexels

Prețurile pentru locuințe au crescut în Barcelona

Carlos Ramirez, profesor la o școală publică din Barcelona (Spania), economisește de ani de zile pentru a-și cumpăra prima casă, deși consideră că are un salariu decent.

Cu toate acestea, prețurile locuințelor din capitala catalană cresc vertiginos, iar Ramirez, în vârstă de 26 de ani, se teme că va fi nevoit să se mute în altă parte.

„Toată lumea pe care o cunosc locuiește aici. Dar singurul mod în care îți poți permite să locuiești acum în Barcelona este să împarți locuința cu două, trei sau patru persoane”, a declarat el pentru CNN.

Ramirez, la fel ca mulți alți locuitori din sudul Europei, unde se află destinațiile populare pentru vacanțele de vară, dă vina pe turismul de masă pentru creșterea prețurilor pe piața imobiliară.

„Devine din ce în ce mai dificil pentru localnici, în special pentru cei tineri, să aibă propria locuință. Pe măsură ce anii au trecut, au venit din ce în ce mai mulți turiști”, s-a plâns el.

În Barcelona, chiriile au crescut cu 68% în ultimii zece ani, conform primarului Jaume Collboni. Această tendință se observă și în alte orașe europene.

calatorie concediu vacanta turism turisti excursii
SURSA FOTO: Dreamstime

Nu turiștii sunt vinovați pentru majorarea prețurilor locuințelor

Antje Martins, specialistă în turism durabil la Universitatea din Queensland, a afirmat că astfel de proteste ar putea influența cu adevărat alegerile turiștilor în privința destinațiilor de călătorie.

„Barcelona are acum o reputație foarte proastă pentru alți turiști, care nu vor să o viziteze, pentru că sunt speriați”, a spus Martins, conform CNN.

„Când văd aceste conflicte în care rezidenții se revoltă împotriva turismului… cred că este o reflectare a faptului că ei nu sunt fericiți, pentru că nu obțin niciun beneficiu din turismul la care asistă. Rezidenții care se simt excluși au, de obicei, salarii mai mici, iar unii lucrează chiar în industria turismului”, a adăugat acest specialist.

Eduardo Santander, CEO al Comisiei Europene de Turism, o asociație non-profit care promovează Europa ca destinație de călătorie, consideră că incidentele din Barcelona sunt cazuri izolate și nu reprezintă realitatea generală din Spania sau Europa.

„Pot empatiza cu ei (cu protestatarii, n.r.), nu dăm vina direct pe turiști. Vrem să facem presiuni asupra guvernului nostru pentru a schimba politicile”, a spus el.

Spania
Spania SURSĂ FOTO: Dreamstime

Taxă de intrare în orașe populare

În Veneția, autoritățile locale au introdus recent o taxă de intrare pentru turiști, în încercarea de a reglementa numărul vizitatorilor. În perioada 25 aprilie – 14 iulie, o taxă de 5 euro a fost impusă turiștilor care intră în oraș, generând încasări de peste 2,4 milioane de euro, mult peste așteptările inițiale, conform declarațiilor primarului Luigi Brugnaro.

Cu toate acestea, există critici care susțin că această taxă nu rezolvă problemele fundamentale ale turismului excesiv. Susanna Polloni, reprezentantă a grupului Solidarity Network for Housing din Veneția, a declarat pentru CNN că această taxă este dăunătoare, sugerând ideea unui „Veniceland” unde vizitatorii trebuie să cumpere un bilet pentru a intra.

Polloni a subliniat că turismul în masă a dus la dispariția serviciilor medicale esențiale, înlocuirea magazinelor locale cu cele de suveniruri și creșterea prețurilor locuințelor.

„Suntem pe cale să atingem un punct fără întoarcere. Credem că strigătul nostru de ajutor, al unui oraș care moare pentru profitul câtorva, ar trebui să ajungă la întreaga lume”, a avertizat Polloni.

În Barcelona, primarul Jaume Collboni a anunțat planuri pentru majorarea taxei turistice pentru vizitatorii „de scurtă durată”. Autoritățile locale susțin că turiștii care petrec mai puțin de 12 ore în oraș contribuie semnificativ la aglomerația din jurul principalelor atracții turistice, cum ar fi catedrala Sagrada Familia, pasajul Las Ramblas din Cartierul Gotic și Parcul Guëll.