Din 2005, numărul turiștilor străini care vin în Capitală aproape că s-a dublat, ajungând la 800.000, dar este încă departe de cifra înregistrată în orașe precum Viena sau Praga. Chiar și așa, reprezentanții agențiilor de turism sunt convinși că Bucureștiul va deveni, în scurt timp, unul dintre cele mai vizitate orașe europene. Ei sunt încurajați să promoveze Capitala și de acei investitori care dezvoltă proiecte având ca public-țintă străinii, inspirându-se din tradiția românească.
Pensiunea Hanul Călugărenilor, de cinci margarete, situată foarte aproape de București, în comuna Călugăreni (județul Giurgiu), este unul dintre acele locuri pe care, cu siguranță, orice turist străin și-ar dori să-l vadă. Sunt puse la dispoziția clienților opt camere duble și două apartamente, un restaurant cu 60 de locuri la parter și încă un restaurant cu 140 de locuri la etaj, unde atrag atenția lăzile de zestre de pe vremea bunicii, roțile de car și covoarele specifice unor vremuri îndepărtate.
Prețul unei camere ajunge la aproximativ 200 de lei, cu mic dejun inclus. „Este un cadru rustic, amenajat cu foarte multe obiecte tradiționale românești, din diferite zone geografice. Practic, un turist străin poate cunoaște o parte din istoria veche a României intrând în atmosfera pe care am reușit să o creăm aici“, dă un detaliu despre stilul adoptat în amenjarea locului Cătălin Hideg, proprietarul pensiunii. Așa că, după o vară plină, în care fiecare weekend a atras câteva sute de turiști – un atu în acest sens este și piscina construită în curtea pensiunii -, Hideg a pregătit o nouă strategie care să-i susțină afacerea.
Turiști străini și evenimente
Pe de o parte, el mizează foarte mult pe dezvoltarea turismului în București, convins fiind că Hanul Călugărenilor este poziționat strategic astfel încât să atragă turiștii străini, care își doresc să viziteze și altceva, aproape de natură, într-un cadru mult mai special, în afară de „deja cunoscutele“ Palatul Parlamentului, Arcul de Triumf sau Muzeul Satului, aflate în centrul Capitalei. Mai mult, preparatele gătite după rețete tradiționale sunt din gama „eco“, Hideg având și o fermă de păsări și animale de curte.
Pe de altă parte, antreprenorul ţinteşte segmentul celor care organizează evenimente corporate, petreceri de final de an sau chiar aniversări. „Pentru că s-a terminat vara, grupurile de străini care vin în România ne pot vizita pentru câteva ore, pot face chiar un circuit în această zonă, în care să includă și Mănăstirea Comana, aflată în apropiere“, mai spune Cătălin Hideg. Și tot strategic, antreprenorul a luat decizia de a transforma pensiunea într-un club cu circuit închis, unde accesul să se facă pe bază de card de membru, iar clienții să fie recomandați de către cei care sunt deja membri sau selectați foarte atent. Așa cum se întâmplă în multe alte locații de acest gen.