Ministerul Turismului a vandut pachetul de actiuni detinut de stat la 41 de societati, doua prin negociere directa si 39 prin licitatie cu strigare. In buzunarul statului au intrat astfel 1.340 miliarde lei, o suma de sapte ori mai mare decat valoarea nominala a pachetelor de actiuni scoase la vanzare. In portofoliul ministerului au ramas, pentru 2003, un numar de 20 de societati, destul de putin atractive pentru investitori din cauza situatiei neclare a patrimoniului sau a lipsei acestuia. Pentru Mamaia SA si Neptun-Olimp au fost initiate procese de divizare pe structura principalelor complexe hoteliere, iar pachetele obtinute au fost scoase la licitatie.
Industria hoteliera s-a dovedit cea mai profitabila din intreg sectorul turistic, asa ca a atras investitii nesperat de mari. Astfel, in intervalul 2001-2002, peste 100 de milioane de dolari au fost investiti in domeniul hotelier: au fost construite 41 de hoteluri noi, iar 12 au fost modernizate, conform informatiilor furnizate de Ministerul Turismului. Dintre acestea, majoritatea unitatilor deschise (adica 17) sunt de trei stele, sapte hoteluri au fost clasificate la patru stele, iar pe litoral a fost inaugurat un hotel de cinci stele, Scandinavia. Cele 41 de hoteluri totalizeaza 2.344 locuri de cazare, iar cele 12 hoteluri modernizate au impreuna 2.267 locuri de cazare.
Ca urmare a privatizarii si a investitiilor, aproape un sfert din numarul de camere din Romania sunt controlate de 13 oameni. Cei mai importanti investitori sunt SIF Transilvania, Unita Turism, grupul European Drinks si holdingul Spring Time.
Romania a incasat din turismul international 612 milioane de dolari, ceea ce reprezinta o crestere cu 21,5% fata de anul precedent. Din aceasta suma, 247 milioane de dolari provin din turismul contractual, iar 152 milioane de dolari din turismul individual. Cifrele au fost furnizate de Institutul National de Cercetare si Dezvoltare in Turism, care a efectuat un sondaj pe un esantion de 314.000 de turisti straini, adica 34% din numarul total estimat pentru 2002. La baza studiului au stat datele colectate de la tour-operatorii nationali si din industria hoteliera, insa lipsesc sumele cheltuite prin cardurile de credit, precum si informatiile de la casele de schimb valutar. Unitatile de cazare din Romania au inregistrat, in primele noua luni din an, peste 800.000 de turisti proveniti din statele Uniunii Europene, cifra mai mare cu 5% decat perioada similara din 2001. Cea mai importanta crestere a fluxului de vizitatori a fost de 19%, din Spania, urmata de Irlanda, cu 18%, Portugalia (16,5%) si Suedia (11,7%).
Daca programele sociale lansate de Ministerul Turismului s-au bucurat, in general, de succes – exceptie facand programul „Turism pentru sanatate”, esuat din cauza concurentei cu biletele subventionate de Minsterul Sanatatii -, la programele de dezvoltare ale turismului ministerul mai are de lucru. Dracula Parc a ramas inca in faza de proiect – un proiect prea costisitor pentru buzunarele romanilor – la fel si statiunea Europa, despre care nu se stie nici macar locatia sau costul final al proiectului. „Litoral pentru toti”, „Copiii soarelui” si „1 mai la mare” au fost bine primite de catre turistii romani, gratie tarifelor joase pe care le-au promovat. Prin singurul program viabil pentru viitor, „Croaziere pe Dunare”, au vizitat Romania peste 15.000 de turisti straini, cheltuind intre 1.800 si 4.000 de euro. Programul a scos la lumina probleme legate de infrastructura portuara, de birocratia si legislatia prea complicata, de lipsa din porturi a obiectivelor turistice, dar si a hotelurilor, restaurantelor cu specific romanesc si a magazinelor cu obiecte traditionale.
Se va intampla anul viitor
· Lantul Continental va investi in urmatorii doi ani 17 milioane de dolari pentru deschiderea a doua noi hoteluri, in Bucuresti si Constanta, si pentru modernizarea hotelului Bulevard din Sibiu.
· La mijlocul lunii ianuarie vor fi facute publice rezultatele studiului de fezabilitate realizat de firma de consultanta PriceWaterhouseCoopers referitoare la amplasamentul Dracula Parc.
· Este posibil ca in cea de-a doua parte a anului comisionul oferit de companiile aeriene agentiilor de turism care vand bilete de avion sa scada din nou, de la 7% la 5%, in conformitate cu tendinta de pe piata internationala.
· Ministerul Turismului va marsa pe doua noi programe. „Romania, tara vinurilor” include promovarea a zece zone viticole, iar „Bucovina de Aur” este un program de turism cultural.
Esential in 2002
· Eliminarea vizelor pentru romanii care calatoresc in tarile Uniunii Europene – masura care a intrat
in vigoare la 1 ianuarie 2002 – a adus cu sine modificarea destinatiilor preferate de romani.
· Valoarea totala a investitiilor in sectorul hotelier in intervalul 2001-2002 s-a ridicat la 100 de milioane de dolari.
· Companiile aeriene au redus de la 9% la 7% comisionul acordat agentiilor de turism vanzatoare de bilete de avion.
· Ministerul Turismului a privatizat 80 de societati: 41 au fost vandute prin negociere directa, iar 39 au fost achizitionate prin licitatie cu strigare. Statul a incasat astfel 1.340 miliarde lei.
· Incasarile din turismul international s-au ridicat la 612 milioane de dolari, in crestere cu 21% fata de anul 2001.
· Cifra de afaceri a agentiilor de turism a ajuns anul trecut la 360 milioane de dolari.
· TVA pentru turistii straini s-a majorat de la 0% la 19%, iar in urma protestelor din industria hoteliera si a agentiilor de turisms-a decis ca masura sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2003.
· Patru asociatii din turism – Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism, Organizatia Patronala a Turismului Balnear, Romanian Convention Bureau si Asociatia Nationala a Turismului Rural, Ecologic
si Cultural – s-au unit sub umbrela Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, al carei presedinte este Daniel Vasilescu.