"În pofida incertitudinilor cu privire la economia globală şi a provocărilor specifice cu care s-a confruntat anul trecut, sectorul turismului a crescut cu 3,7%, contribuind în total cu 9,8% la PIB-ul mondial", a apreciat David Scowsill, preşedintele Consiliul Mondial al Turismului şi Călătoriilor (WTTC). "De asemenea, sectorul turistic a susţinut un număr total de 284 milioane locuri de muncă în 2015, cu 7,2 milioane mai mult decât în 2014, ceea ce înseamnă că în prezent susţine, direct sau indirect, unul din 11 locuri de muncă de pe planetă", a adăugat Scowsill. 

Potrivit unui studiu anual de impact economic elaborat de WTTC, contribuţia directă a turismului la creşterea PIB-ului a depăşit ritmul general de creşterea a PIB-ului în 127 din cele 184 de ţări incluse în acest raport. Printre ţările unde turismul a înregistrat performanţe mult superioare economiei în 2015 se numără Islanda, Japonia, Mexic, Noua Zeelandă, Qatarul, Arabia Saudită, Thailanda şi Uganda. Creşterea turismului este susţinută de extinderea globală a gospodăriilor cu venituri medii, de o populaţie îmbătrânită, care tinde să călătorească mai mult, precum şi de creştere conexiunilor între destinaţii, ceea ce face turismul mai accesibil. 

Pentru 2016, contribuţia totală a sectorului turismului la PIB ar urma să crească cu 3,5% şi, pentru al şaselea an consecutiv, ar urma să depăşească ritmul general de creştere a economiei mondiale.

Îngrijorările legate de securitate, preţul petrolului, aprecierea dolarului american în raport cu alte valute şi alte evoluţii macroeconomice vor continua să influenţeze tendinţele din turism în 2016 şi dincolo. Cu toate acestea, WTTC estimează că în următorul deceniu turismul va înregistra performanţe superioare economiei mondiale, cu o creştere medie de 4% pe an. 

AGERPRES