Ministrul Economiei, Radu Oprea, a anunțat lansarea unui proiect de turism adaptiv în România, destinat să faciliteze accesul persoanelor cu dizabilități la activități turistice atât în zone montane, cât și la litoral.
Ministrul Radu Oprea, despre turismul adaptiv
Radu Oprea a subliniat că, în colaborare cu diverse asociații și reprezentanți din sectorul turismului, au fost organizate tabere de schi și tabere pe litoralul românesc destinate persoanelor cu dizabilități.
Aceste inițiative au oferit, pentru prima dată, oportunitatea multor persoane cu dizabilități de a experimenta bucuria unei vacanțe la mare.
„Turismul adaptiv, un proiect despre care am început să lucrăm și la care lucrăm împreună cu dumneavoastră și cu asociațiile reprezentative în strategia națională pentru turism. Ca dumneavoastră să puteți avea acces atât la munte, cât și la mare, a devenit o realitate.
Mai mult decât atât, împreună cu asociații, am participat la tabere de schi. Astăzi, avem tabere pe litoralul românesc, unde probabil că sunt sute de persoane cu dizabilități care participă în aceste zile pentru prima dată. Mulți dintre ei simt apa, marea, o bucurie imensă pentru toate aceste persoane”, a declarat el.
Un alt aspect important al declarației ministrului a fost lansarea unui ghid de comunicare, disponibil pe site-ul Ministerului Economiei, destinat personalului hotelier.
Scopul acestui ghid este de a asigura că toate recepțiile de hotel sunt echipate cu informațiile necesare pentru a crea un mediu incluziv și accesibil pentru toți turiștii.
„Mai mult decât atât, am reușit să facem discuții cu reprezentanții antreprenorilor din turism, din Horeca, atât pe Valea Prahovei, cât și acum pe litoral. Împreună cu ei, în consiliul consultativ pentru turism din Minister, cu aceste asociații reprezentative, astfel încât să avem un ghid de comunicare care deja este scris și care este lansat.
Îl puteți găsi inclusiv pe site-ul nostru, la Minister, astfel încât la toate recepțiile de hotel să existe un ghid de comunicare în care oricare dintre persoane să știe cum să vorbească cu o persoană care are deficiențe de auz, deficiențe de vedere, deficiențe motorii de orice tip, astfel încât să știe că hotelul pe care îl reprezintă și plaja pot avea astfel de accesibilități” a mai afirmat acesta.
Costurile adaptării facilităților turistice sunt minime
Radu Oprea a menționat că, deși inițial ar putea exista o teamă privind costurile adaptării facilităților turistice, majoritatea investițiilor necesare sunt, de fapt, minime.
Potrivit ministrului Economiei, „probabil 80% dintre camerele de hotel pot fi pregătite pentru a fi accesibile dacă ușa de la baie permite”.
Totodată, el a subliniat că tot mai mulți antreprenori din turism au început să adopte aceste schimbări pe cale voluntară, contribuind astfel la construirea unei societăți mai incluzive.
În încheiere, ministrul a subliniat colaborarea strânsă dintre Ministerul Economiei, ANPC și alte instituții relevante, asigurând cetățenii că eforturile pentru îmbunătățirea accesibilității turismului pentru persoanele cu dizabilități vor continua.
„Nu ne oprim aici și vă promit că vom reuși să facem și mai multe lucruri”, a spus el.
Tot mai mulți turiști vizitează România
Recent, ministrul Economiei a declarat că numărul turiștilor străini care vizitează România a crescut cu 12,4% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Radu Oprea a anunțat că numărul turiștilor străini care vizitează România a crescut cu 12,4% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. El a menționat că cele mai importante țări de proveniență sunt Italia, Germania și Franța.
Conform ministrului, campaniile de promovare a turismului au fost implementate în țările menționate anterior. Radu Oprea a adăugat că suma cheltuită de turiștii străini în România a crescut cu peste 1 miliard de lei. Mai multe puteți citi aici.