Ele vor putea face fata concurentei acerbe a tarilor vecine numai prin modernizarea bazelor de tratament si a unitatilor de cazare. Anul trecut, numarul turistilor straini a fost in scadere fata de 2001 in toata tara. Motivul? „Li se ofera conditii mult mai bune si preturi mai mici in Ungaria, Cehia, Slovenia si Croatia, astfel incat aceste tari atrag ca un magnet turisti din Germania, Franta, Rusia”, explica Gavril Tor, directorul societatii Felix SA din Baile Felix. Romania are sanse sa fie vizitata de mai multi straini, avand in vedere ca ultima problema legislativa a statiunilor balneo a fost rezolvata. „Pentru prima data, societatile de turism balnear au dreptul de a-si angaja personal medical propriu si de a incheia contracte cu casele de asigurari. In plus, ele au dreptul de a presta servicii medicale”, spune Sorin Bibicioiu, directorul executiv al Organizatiei Patronale a Turismului Balnear din Romania (OPTBR). Iata care sunt, conform recomandarilor OPTBR, cele mai importante statiuni balneo din tara.
Bilete cu tarif redus In statiunile Balneo
Persoanele care doresc sa petreaca o saptamana intr-o statiune balneara pot cumpara bilete la tariful redus de 940.000 lei, gratie programului „O saptamana de refacere”, initiat de Ministerul Turismului. Oferta este valabila pana pe 15 martie, iar tariful include cazare, mic dejun si tratament.
BAILE FELIX lupta pentru turisti straini
Pentru atragerea lor s-au investit 32 miliarde lei
Cea mai mare statiune balneoclimaterica din vestul Romaniei a incheiat anul 2002 cu o cifra de afaceri de 218 miliarde lei si un profit de 13 miliarde lei, in conditiile in care investitiile – facute mai ales in baza de tratament si aparatura medicala – s-au ridicat la 32 miliarde lei.
Numarul total al turistilor care au beneficiat de serviciile SCT Baile Felix a fost de aproape 70.000, acestia petrecand in statiune un sejur mediu de 7 zile. „Numarul turistilor straini este in usoara scadere, ei preferand sa mearga in Ungaria, Cehia sau Slovenia. Fara investitii mari si tarife mici este greu sa-i convingi sa vina aici”, afirma Gavril Tor, directorul SCT Baile Felix.
Societatea detine hotelurile International si Termal, clasificate la trei stele, hotelurile Mures, Lotus si Unirea, de doua stele, hotelul Felix de o stea si cateva vile. La acestea se adauga sapte baze de tratament, opt restaurante, doua stranduri si structuri pentru turismul de afaceri.
Principalul actionar al SCT Baile Felix este SIF Transilvania, care detine 84% din actiuni.
Afectiuni tratate: reumatism inflamator degenerativ, afectiuni post-traumatice, stari post-operatorii dupa interventii chirurgicale asupra articulatiilor, fracturi, afectiuni ale sistemului nervos central si periferic, boli de nutritie
Proceduri: kinetoterapie, bai cu ape minerale termale in piscina, solar, electroterapie, hidroterapie, helioterapie in piscina descoperita cu ape minerale, aerosoli, sauna, gimnastica medicala.
Parc de distractii la BUZIAS
10 milioane de dolari vor fi investiti in agrement
Una din cele mai vechi statiuni balneo din tara – declarata statiune in 1819 – Buziasul a fost si prima din Europa unde turistii au facut baie intr-o piscina cu apa minerala.
Anul trecut, 7.300 de turisti au beneficiat de serviciile Societatii de Tratament Balnear Buzias, ceea ce a condus la o cifra de afaceri de 44 miliarde si la un profit de 3,6 miliarde.
Sejurul mediu a fost de 14 zile, iar gradul de ocupare de 39%. Investitiile s-au ridicat la 2,4 miliarde si au fost facute pentru modernizarea bazei de tratament. Numarul turistilor va creste cu siguranta, daca planurile unei companii olandeze de a construi un parc de distractii in zona se vor concretiza. Deocamdata, compania MEGA Parcs a incheiat un acord de principiu cu Consiliul Local din Buzias privind concesionarea unui teren si cauta parteneri pentru finantarea investitiei, care se ridica la aproximativ zece milioane de dolari.
Afectiuni tratate: cardiovasculare, boli ale sistemului nervos central, afectiuni metabolice si de nutritie; afectiuni ale sistemului nervos (astenii neurotice), afectiuni endocrinologice, renale, digestive.
Proceduri: bai calde, hidroterapie, fizioterapie, impachetari cu parafina, aerosoli, acupunctura, gimnastica medicala, masaj.
CALIMANESTI, cifra de afaceri dubla
Nu doar tratamente, ci si turism de afaceri
Una dintre cele mai moderne statiuni balneo din tara, Calimanesti-Caciulata se numara si printre cele mai vechi, fiind atestata in jurul anului 1388. „Datorita modernizarii integrale a hotelului Caciulata – care este clasificat acum la trei stele – anul trecut, 46.000 de turisti au fost oaspetii societatii noastre, petrecand un sejur mediu de opt zile”, sustine Constantin Necsoiu, directorul societatii Calimanesti-Caciulata. Cele patru hoteluri (Caciulata, clasificat la trei stele, Cozia, de doua stele, Oltul si Central, de o stea), precum si sase vile, care insumeaza 1.800 de locuri de cazare, au avut anul trecut un grad de ocupare de 65% si o cifra de afaceri de 134 miliarde lei. Cu alte cuvinte, dublu fata de anii anteriori.
Cunoscute de pe vremea romanilor, care au construit aici fortificatii si bai, izvoarele Caciulata sunt similare cu cele mult mai faimoase din Evian, Vittel si Contrexeville. Mai apoi, chiar si imparatul Frantei, Napoleon al-III-lea, a facut o cura de ape minerale pentru a-si trata o afectiune renala.
Actionarul principal al societatii Calimanesti este firma de constructii Cotexim.
Afectiuni tratate: hepato-biliare, renale, ale sistemului digestiv, boli nutritionale si de metabolism (diabet, obezitate); afectiuni ale sistemului respirator (astma, bronsita); astenii, afectiuni dermatologice, cardiovasculare, boli profesionale.
Proceduri: hidroterapie, aerosoli, electrofizioterapie (ultraviolete, laser, ultrasunete, bai de soare, bai de plante, cataplasme), kinetoterapie.
SLANIC MOLDOVA, tratamente in salina
Modernizarea hotelului Perla costa opt milioane dolari
„Lucrarile la hotelul Perla vor fi finalizate in vara acestui an, hotelul urmand sa fie clasificat la patru stele si sa ofere servicii de cinci stele. Practic, unitatea va fi renovata din temelie, pentru ca nu pastram decat structura de rezistenta, care va fi consolidata. Hotelul va avea 100 de camere, investitia totala fiind de opt milioane de dolari”, precizeaza Tatiana Vraciu, directorul comercial al societatii Perla Moldovei. Anul trecut, societatea a investit trei milioane de dolari in renovarea hotelului Dobru si a vilei Adela, plus inca 600.000 de dolari intr-o crama.
Gradul mediu de ocupare a locurilor de cazare detinute de societate a fost de 70%, iar numarul total al turistilor de 2.200. Cifra de afaceri a societatii s-a ridicat la 102 miliarde lei, iar profitul la 20 miliarde lei, in crestere fata de anul anterior.
Actionar principal la Perla Moldovei este Grupul Financiar Vradicor, care in 2001 a achizitionat pachetul majoritar de actiuni de la SIF Transilvania, contra sumei de 11 miliarde lei.
Afectiuni tratate: digestive, respiratorii, reumatismale, cardiovasculare, endocrine, ginecologice, boli profesionale, nevroze astenice.
Proceduri: cure de ape minerale, aerosoli, inhalatii, electroterapie, hidroterapie, kinetoterapie, bai calde cu ape minerale, psihoterapie, geriatrie, gimnastica medicala, terapii in microclimatul salinei.
Port turistic la MANGALIA
Primaria va face o noua emisiune de obligatiuni
„Mangalia este una din primele societati de turism balnear privatizate. Toate progresele inregistrate de noi in ultimii ani se datoreaza privatizarii din 1997”, spune Liviu Scarlat, directorul Mangalia SA. Aproximativ 9.000 de turisti au petrecut anul trecut un sejur mediu de 12 zile in unitatile de cazare ale societatii Mangalia, iar gradul de ocupare a fost de 40%. Cifra de afaceri obtinuta de societate s-a ridicat la 60 miliarde lei, iar profitul a fost de un miliard lei. Mangalia SA detine 1.200 de locuri in trei hoteluri de doua stele (Zenit, Astra si Orion) si in hotelul Mangalia, clasificat la trei stele. Cifra de afaceri a societatii se va majora semnificativ daca Primaria orasului va reusi sa stranga 14 milioane de dolari pentru a construi un port turistic. Intr-o prima etapa vor fi construite cheiuri, platforme de depozitare si utilitati pentru ambarcatiuni, urmand ca apoi sa se ridice hoteluri, cazinouri si zone de agrement. r
Afectiuni tratate: reumatism, boli ale aparatului locomotor, boli ale sistemului nervos central, boli respiratorii, dermatologice, boli ale sistemului renal. r
Proceduri: hidroterapie, termoterapie (bai sulfuroase, bai cu namol, bai cu plante, gimnastica medicala in piscina cu apa sulfuroasa sau apa de mare, impachetari cu parafina si namol, cure de geriatrie, acupunctura, infiltratii.r
r
SC BAILE GOVORA cauta partenerr
Societatea intentioneaza sa renoveze patru hotelurir
Societatea Baile Govora cauta o companie cu care sa se asocieze in vederea derularii unui program de investitii in valoare de 15 milioane de dolari, care vizeaza modernizarea a patru hoteluri de o stea. „Hotelurile sunt construite in perioada interbelica si au o arhitectura deosebita, iar in prezent sunt scoase din circuitul turistic”, precizeaza Mihai Handolescu, directorul societatii Baile Govora SA. In ultimii doi ani, societatea a mai investit aproximativ 1,5 milioane de dolari pentru modernizarea hotelului Palace, care urmeaza sa fie clasificat la trei stele. Anul trecut, 8.400 de turisti au sosit in hotelurile si vilele detinute de societate in statiunea Baile Govora, ceea ce a insemnat un grad de ocupare de 74%. Fluxul turistic a fost insa in usoara scadere fata de 2001, motivele fiind introducerea vizelor pentru cetatenii din Israel si situatia tensionata din Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, societatea a obtinut o cifra de afaceri de 51 miliarde lei si un profit de 4,2 miliarde lei. r
Afectiuni tratate: afectiuni ORL (sinuzite, laringite), ale aparatului respirator (bronsite, astma), afectiuni neurologice, endocrinologice, boli profesionale.r
Proceduri: bai calde cu ape minerale iodate si sulfuroase, bai cu bioxid de carbon artificial, bai cu esente de brad, impachetari cu namol cald, aerosoli, electroterapie, kinetoterapie, solar, masaj. r
r
VATRA DORNEI, locatie unicar
Manastirile din jur sunt atractia principala a zoneir
r
Dorna Turism a investit anul trecut peste 20 miliarde lei pentru modernizarea hotelului Bradul din statiunea Vatra Dornei, pentru 2003 fiind planificata o investitie de trei miliarde lei in reamenajarea restaurantului, clubului si receptiei.r
„Anul trecut a fost cel mai bun an dupa 1989 si ca numar de turisti, si ca incasari, fiind inregistrata o crestere de 12% pe ansamblul serviciilor. Incasarile s-au majorat la 1,5 milioane dolari. r
Statiunea a atras mai multi turisti decat in anii anteriori si am remarcat, de asemenea, cresterea duratei sejurului”, a declarat pentru Mediafax Lia Balaiu, director adjunct al societatii. Societatea a incheiat anul 2002 cu o cifra de afaceri de 50 miliarde lei, profitul net fiind de 920 milioane lei. r
Afectiuni tratate: afectiuni cardiovasculare (tensiune arteriala, cardiopatie ischemica, stari post infarct), reumatism, afectuni ale sistemului neurolocomotor, boli ale sistemului digestiv, boli profesionale, boli de nutritie. r
Proceduri: impachetari cu namol cald, bai minerale, electroterapie, ultraviolete, fizioterapie, ultrasunete, laser, impachetari cu parafina.r
r
OLANESTI, o vara aglomerata r
Apele minerale de aici sunt de talia celor din Karlovy-Vary (Cehia)r
r
Una dintre cele mai vechi statiuni balneoclimaterice din lume, Baile Olanesti au fost mentionate prima data intr-un document din 1527, in timp ce apele minerale care au facut-o celebra sunt folosite din 1760. Mai mult, la Expozitia internationala de la Viena din 1873, apele minerale de la Olanesti au primit medalia de aur, impreuna cu apele minerale de la Karlovy-Vary si cele de la Aix les Bains. r
si acum, statiunea este supraaglomerata vara, astfel incat conducerea societatii Olanesti SA intentioneaza sa construiasca inca un hotel. r
Societatea balneara Olanesti SA a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 42 miliarde si un profit de 6 miliarde lei, in conditiile in care societatea a gazduit 8.000 de turisti, durata sejurului mediu a fost de 14 zile, iar gradul de ocupare, de 64%. r
Afectiuni tratate: boli ale aparatului digestiv (gastrita cronica, ulcer gastro-duodenal, sechele ale stomacului operat, enterocolite cronice, afectiuni ale cailor biliare, hepatite cronice); boli ale rinichilor si cailor urinare; afectiuni dermatologice, alergii cutanate.r
Proceduri: cure de ape minerale care contin sulf, iod, sodiu, calciu, magneziu, electroterapie, hidroterapie, gimnastica medicala.