Aproximativ un milion de turişti au fost înregistraţi în prima jumătate a anului în staţiunile montane, generånd încasări de minimum 26 de milioane de euro în industria locală a ospitalităţii. Pensiunile turistice continuă să cåştige teren în competiţia cu hotelierii.
Gata cu litoralul, s-a deschis sezonul montan! Federaţia Patronatelor din Turism (FPTR) estimează că numărul turiştilor din staţiunile montane va urca, pånă la sfårşitul acestui an, cu 25% faţă de anul precedent, cånd cazările în principalele structuri de primire turistică, conform Institutului Naţional de Statistică (INS), au depăşit 2,2 milioane.
Potrivit FPTR, creşterea interesului pentru munte este şi o consecinţă a investiţiilor în modernizarea structurilor de cazare, implicit în ridicarea calităţii serviciilor. Cele mai solicitate staţiuni sunt cele de pe Valea Prahovei, unde gradul de ocupare în sezon şi weekenduri ajunge şi la 90%. „Numărul mare de pensiuni construite în ultimii ani, care oferă condiţii bune de cazare, a impulsionat turismul montan“, spune Daniel Vasilescu, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turism. În prezent, există mai mult de 5.000 de pensiuni agroturistice clasificate, o parte dintre acestea fiind construite sau modernizate în ultimii doi-trei ani cu fonduri de la Uniunea Europeană. „S-au deschis şi foarte multe hanuri şi restaurante cu specific tradiţional. În plus, staţiunile montane se prezintă la fiecare început de sezon cu îmbunătăţiri, inclusiv la capitolul sporturi de iarnă, lucru care atrage din ce în ce mai mulţi turişti“, spune Ciprian Enea, consultant Best Tourism.
Cazarea la o pensiune de două-trei margarete costă, în medie, 100-150 de lei pe noapte, în timp ce pentru o cameră la un hotel de două-trei stele se plătesc 130-200 de lei. Există, desigur, şi opţiunea de a te caza la hoteluri de patru şi cinci stele, care afişează tarife în jurul a 100 de euro pe noaptea de cazare. Cea mai scumpă staţiune montană este Poiana Braşov, unde preţurile la o pensiune de trei stele se situează, în medie, la 200 de lei, în timp ce pentru un hotel de trei stele variază între 250 şi 300 de lei. La polul opus este staţiunea Cheia, cu un cost al cazării între 60 şi 90 de lei la pensiune, respectiv între 120 şi 150 de lei la un hotel de trei stele. Dacă turistul doreşte să beneficieze şi de facilităţi spa, atunci este clar că trebuie să opteze pentru cazarea la un hotel de patru, cinci stele.
În general, pentru excursiile montane, turiştii romåni nu prea apelează la agenţiile de turism, majoritatea preferånd să se descurce pe cont propriu. „Nu apelăm la agenţiile de turism, avem clienţii noştri fideli care ne sună şi îşi fac rezervarea cu cåteva zile înainte“, spune Andreea Bodu, proprietara unei pensiuni din Buşteni. Mai mult, cei interesaţi de weekendurile la munte ar trebui să ştie că proprietarii îşi fac marketing singuri şi pot oferi reduceri de pånă la 20% dacă turiştii rezervă de luni sau marţi camerele pentru sfårşitul săptămånii. În unele cazuri, există chiar şi oferte mai ieftine de 100 de euro pentru două nopţi de cazare, cu mic dejun, pentru două persoane, dacă se închiriază camera la început de lună.
Se remarcă, totodată, o creştere a interesului pentru rezervările online. Dar, atenţie, unele site-uri specializate nu oferă confirmarea instantaneu, iar plata se realizează prin card sau transfer bancar, fiind necesară completarea unui formular pentru procesarea rezervării. Confirmarea acesteia se realizează într-un interval de timp de maximum 24 de ore. Există însă opţiunea mult mai simplă a rezervării telefonice, cu plata în momentul prezentării la recepţie.
13,4% din totalul turiştilor au optat pentru staţiunile montane, în primele şapte luni ale anului
Unde ne cazam
SINAIA Cazarea într-o cameră dublă la un hotel de patru stele costă 310 lei pe noapte (ofertă Travels). În preţ nu este inclus micul dejun.
PREDEAL O cameră într-o pensiune din Predeal poate fi închiriată cu 100 de lei pe noapte, iar turiştii beneficiază şi de internet wireless în acest preţ (ofertă Casa Sara).
BUŞTENI Cazarea la o vilă din cadrul unui complex costă 150 de lei de persoană pe noapte (ofertă Ingenius). În preţ nu este inclus micul dejun.
BRAN Pentru o pensiune de patru margarete, preţul este de 85 de lei camera pe noapte. Pentru mic dejun se plăteşte în plus 15 lei de persoană (ofertă J’Info Tours).