Aproximativ un milion de turişti au fost înregistraţi în prima jumătate a anului în staţiunile montane, generånd încasări de minimum 26 de milioane de euro în industria locală a ospitalităţii. Pensiunile turistice continuă să cåştige teren în competiţia cu hotelierii. Gata cu litoralul, s-a deschis sezonul montan! Federaţia Patronatelor din Turism (FPTR) estimează că numărul turiştilor din staţiunile montane va urca, pånă la sfårşitul acestui an
Aproximativ un milion de turişti au fost înregistraţi în prima jumătate a anului în staţiunile montane, generånd încasări de minimum 26 de milioane de euro în industria locală a ospitalităţii. Pensiunile turistice continuă să cåştige teren în competiţia cu hotelierii.
Gata cu litoralul, s-a deschis sezonul montan! Federaţia Patronatelor din Turism (FPTR) estimează că numărul turiştilor din staţiunile montane va urca, pånă la sfårşitul acestui an, cu 25% faţă de anul precedent, cånd cazările în principalele structuri de primire turistică, conform Institutului Naţional de Statistică (INS), au depăşit 2,2 milioane.
Cazarea la o pensiune de două-trei margarete costă, în medie, 100-150 de lei pe noapte, în timp ce pentru o cameră la un hotel de două-trei stele se plătesc 130-200 de lei. Există, desigur, şi opţiunea de a te caza la hoteluri de patru şi cinci stele, care afişează tarife în jurul a 100 de euro pe noaptea de cazare. Cea mai scumpă staţiune montană este Poiana Braşov, unde preţurile la o pensiune de trei stele se situează, în medie, la 200 de lei, în timp ce pentru un hotel de trei stele variază între 250 şi 300 de lei. La polul opus este staţiunea Cheia, cu un cost al cazării între 60 şi 90 de lei la pensiune, respectiv între 120 şi 150 de lei la un hotel de trei stele. Dacă turistul doreşte să beneficieze şi de facilităţi spa, atunci este clar că trebuie să opteze pentru cazarea la un hotel de patru, cinci stele.
Se remarcă, totodată, o creştere a interesului pentru rezervările online. Dar, atenţie, unele site-uri specializate nu oferă confirmarea instantaneu, iar plata se realizează prin card sau transfer bancar, fiind necesară completarea unui formular pentru procesarea rezervării. Confirmarea acesteia se realizează într-un interval de timp de maximum 24 de ore. Există însă opţiunea mult mai simplă a rezervării telefonice, cu plata în momentul prezentării la recepţie.
13,4% din totalul turiştilor au optat pentru staţiunile montane, în primele şapte luni ale anului
Unde ne cazam
SINAIA Cazarea într-o cameră dublă la un hotel de patru stele costă 310 lei pe noapte (ofertă Travels). În preţ nu este inclus micul dejun.
PREDEAL O cameră într-o pensiune din Predeal poate fi închiriată cu 100 de lei pe noapte, iar turiştii beneficiază şi de internet wireless în acest preţ (ofertă Casa Sara).
BUŞTENI Cazarea la o vilă din cadrul unui complex costă 150 de lei de persoană pe noapte (ofertă Ingenius). În preţ nu este inclus micul dejun.
BRAN Pentru o pensiune de patru margarete, preţul este de 85 de lei camera pe noapte. Pentru mic dejun se plăteşte în plus 15 lei de persoană (ofertă J’Info Tours).