Turismul din Bulgaria are de-a face cu o situație dificilă: O treime din paturile din stațiunile de iarnă sunt goale

În cadrul întâlnirii, Prodanov a mai anunțat că s-a întâlnit cu ambasadorul Bulgariei în România legat de necesitatea stabilirii „coridoarelor verzi” pentru turiști. „Am făcut pași în această direcție, pentru a putea avea astfel de acorduri la sfârșitul lunii martie”, a explicat el, adăugând că Ministerul Sănătății și Ministerul Turismului iau în considerare și ridicarea carantinei obligatorii de 72 de ore pentru cetățenii bulgari la întoarcere în țară din țări care se încadrează în zona roșu închis a hărții mondiale COVID.

Conform reglementărilor sanitare în vigoare, aceștia trebuia să aștepte 3 zile după ce ajungeau acasă și abia apoi să se supună unui test PCR, pentru a scăpa de carantina de 10 zile. Regula este valabilă atât pentru turiștii vaccinați, cât și pentru cei trecuți prin boală. Propunerea Ministerului Turismului este ca testarea să se poată face imediat, astfel încât turiştii să nu fie nevoiţi să lipsească de la serviciu, scrie monitor.bg

Cele două ministere se străduiesc foarte mult să faciliteze circulația între Bulgaria, țările Uniunii Europene și terțe state

Deși cele două ministere se străduiesc foarte mult să faciliteze circulația între Bulgaria, țările Uniunii Europene și terțe state, din cauza procentului scăzut de persoane imunizate împotriva COVID-19 (în Bulgaria – 30%), Bulgaria continuă să fie considerată drept o destinație incertă pentru majoritatea turiștilor străini. O problemă serioasă pentru sector nu este doar lipsa străinilor de pe piețele cheie, ci și lipsa personalului calificat. Prodanov și-a exprimat temerile că în următorul sezon estival vor exista hoteluri care nu se vor deschide tocmai din acest motiv. „Din păcate, trebuie să atragem personal din străinătate, pentru că al nostru nu va fi suficient”, a spus el.

În acest sens, președintele comisiei, Ilin Dimitrov, a dat ca exemplu cu liceele specializate și colegiile de turism din orașul Burgas, unde în prezent sunt instruiți doar 63 de elevi. Între timp, însă, numai Sunny Beach are aproximativ 350.000 de paturi. Ca răspuns la o altă întrebare a grupului parlamentar al formațiunii „Există un astfel de popor” despre camparea în sălbaticie, ministrul turismului a spus că în Bulgaria există doar 9 locuri de campare înregistrate, comparativ cu Franța, unde numărul acestora ajunge la 8000. „Problema este că nu avem locuri reglementate în acest scop – acestea trebuie înregistrate și cartografiate, astfel încât fanii acestui tip de turism să știe că pot vizita Bulgaria”, a arătat Prodanov.