Așadar, turismul s-a stabilizat după declinul grav înregistrat în perioada pandemiei de Covid-19. Totuși, există și câteva probleme. De exemplu, călătoriile în masă şi supraaglomerarea continuă să pună presiuni asupra comunităţilor locale.

Turismul în masă continuă să pună presiuni asupra comunităţilor locale

După căderea din timpul pandemiei de Covid-19, industria turismului din întreaga Europă a continuat să accelereze în 2023 şi 2024.

Astfel, se apropie și în unele țări chiar depășește valorile înregistrate înainte de pandemie.

În primul trimestru din 2024, au fost înregistrate 452,6 milioane înnoptări în structurile de primire turistică.

Este o creştere de 7% comparativ cu primul trimestru din 2023, potrivit datelor publicate săptămâna trecută de Eurostat.

Vizitatorii străini au fost responsabili pentru aproximativ 45% din totalul înnoptărilor în primele trei luni din 2024, cu diferenţe mari între ţările membre.

Cea mai mare pondere a turiştilor străini în înnoptările în structurile de primire turistică la începutul anului a fost înregistrată în:

  • Malta (91%);
  • Cipru (87%);
  • Luxemburg (82%);
  • Austria (78%).

Urmează în ordine: Portugalia, Croaţia, Spania, Slovenia, Letonia şi Belgia.

aeroport
SURSA FOTO: Dreamstime

La coada clasamentului sunt Germania, România şi Polonia

La coada clasamentului sunt Germania, România şi Polonia. Aici, ponderea turiştilor străini în înnoptările în structurile de primire turistică a fost de aproximativ 20%.

Denumite ironic drept state „Club Med” în perioada crizei datoriilor suverane din urmă cu 15 ani, economiile Spaniei, Greciei şi Portugaliei înregistrează acum performanţe economice cu mult superioare statelor din nord, graţie revenirii turismului.

Cele trei state au fost nevoite să suporte măsuri dure de austeritate la începutul anilor 2010, impuse de partenerii din UE. Aceștia s-au grăbit să dea vina pe fiscalitatea relaxată şi lipsa de competitivitate pentru problemele lor economice, scrie platforma European Newsroom.

Totuși, odată cu încheierea pandemiei de Covid-19, „situaţia s-a schimbat”, spune Zsolt Darvas, economist la think tank-ul Bruegel.

„Astăzi, acele ţări cresc mai rapid decât media UE şi nu mai sunt văzute drept oaia neagră”, a adăugat Zsolt Darvas.

Turismul în cele trei ţări a atins un nivel record anul trecut

Turismul în cele trei ţări a atins un nivel record anul trecut, după ridicarea restricţiilor de călătorie din timpul pandemiei.

Mai mult, cele trei state beneficiază şi de pe urma fondului uriaş de relansare pus la punct de UE, al cărui mix de împrumuturi şi granturi, în schimbul reformelor structurale, este îndreptat în principal spre ţările din sud.

PIB-ul Spaniei a crescut cu 2,5% anul trecut. La rândul ei, economia Portugaliei a avansat cu 2,3%. Totodată, economia Greciei a crescut cu două procente.

Comparativ, creşterea economică înregistrată de toate cele 27 de state membre UE a fost de 0,4%, fiind trasă în jos de contracţia cu 0,3% a PIB-ului Germaniei, care a fost cea mai slab performantă economie importantă a lumii în 2023.