Multe din sosirile navelor de croazieră maritime şi fluviale în Portul Constanţa din 2022 ar putea fi anulate din cauza tensiunilor geopolitice din bazinul Marii Negre, a avertizat luni, într-o postare pe Facebook, Corina Martin, preşedintele de onoare al Asociaţiei Patronale RESTO Constanţa şi fost preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).
Conform unui Comunicat al Administraţiei Port Constanta, aproape 40 de nave de croazieră maritime şi fluviale şi-au anunţat până acum sosirea în acest port în anul 2022.
Multe sosiri vor fi anulate
Cu toate acestea, susţine Corina Martin, „multe din aceste sosiri vor fi, din păcate, anulate, în urma tensionării situaţiei geopolitice în bazinul Marii Negre. Circulaţia turistică şi turismul în general reprezintă o industrie extrem de sensibila la orice tensiuni politice”.
„O situație care ne afectează major, inclusiv din perspectiva în care Portul Constanța ar fi avut șansa să primească, din nou, în 2022, nave de croazieră, după ce ultimii doi ani ne-au afectat serios din acest punct de vedere.
În orice condiții și în orice situație, Compania națională care administrează Portul Constanța trebuie să adere din start la Organizația de Management de Destinație Constanța-Mamaia, care se află în stadiu de înființare și să contribuie cu mult mai mult decât a făcut-o până acum la dezvoltarea acestui produs turistic pentru Constanța și la promovarea brandului de Destinație din care cu toții facem parte”, spune Corina Martin în postarea sa pe Facebook.
Tururi și excursii locale vor fi afectate
Corina Martin reaminteşte că fiecare navă de pasageri aduce mii de turişti străini la Constanta, care devine astfel poarta de intrare în România, iar aceste mii de turişti consumă, în cele câteva ore de escală, servicii turistice ale judeţului Constanta. De asemenea, agenţiile de turism specializate organizează tururi şi excursii locale, care pun în valoarea, promovează şi „vând” Dobrogea turistică, adaugă Corina Martin.
„Aceste mii de turiști consumă, în cele câteva ore de escală, servicii turistice ale județului Constanta, întrucât noi, agențiile de turism specializate, între care și agenția noastră, organizăm tururi și excursii locale care pun în valoarea și promovează și „vând” Dobrogea turistică – Tur de Litoral, Degustări de vinuri la Cramele dobrogene, Croazieră de o zi în Delta Dunării cu prânz pescăresc, Tur de Mănăstiri cu prânz gătit de călugări la mănăstirile dobrogene, Tururi antice și arheologice”, a mai scris aceasta.