Turismul din zona Călimăneşti-Căciulata, înviorat cu bani europeni

Autorităţile încearcă să refacă turismul din zona Călimăneşti-Căciulata prin două proiecte europene de aproape 60 milioane lei.

Astfel, infrastructura turistică din zona Călimăneşti-Căciulata se va extinde prin programul european Regio. Ministrul dezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea, a semnat miercuri două contracte de finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional ce se vor implementa în judeţul Vâlcea.
„Proiectul Mirajul Oltului – Extinderea infrastructurii turistice de agrement a staţiunii Călimănesti – Căciulata va creşte atractivitatea ariei cu potenţial balnear natural Călimănesti – Căciulata”, se arată într-un comunicat al MDRT. Proiectul va îmbunătăţi şi extinde gradul de acces al turiştilor la sursele de apă minerală şi va crea facilităţi pentru investitorii privaţi în vederea realizării de noi capacităţi de servicii integrate.
Este vorba despre un parc acvatic şi un centru de relaxare în zona centrală a staţiunii Călimăneşti, un parc de agrement şi sport la Jiblea, alei pietonale, pasarele şi un traseu de cură. De asemenea, se va derula o campanie de marketing care va contribui la îmbunătăţirea imaginii zonei la nivel naţional şi internaţional.
Valoarea toală a proiectului ce se va derula pe parcursul a 31 de luni este de aproape 35 milioane lei, din care valoarea finanţării nerambursabile este de 11 milioane lei.
Prin cel de-al doilea proiect, cel de reabilitare şi modernizare a DJ 648 Ioneşti – Olanu şi de construcţie a două poduri din beton armat se urmăreşte îmbunătăţirea stării tehnice a infrastructurii rutiere de pe drumul judeţean ce va conduce la reducerea costurilor şi creşterea eficienţei transportului de mărfuri şi persoane, a gradului de siguranţă rutieră pentru utilizatorii drumului şi a locuitorilor localităţilor tranzitate. În plus, se vizează fluidizarea traficului, eficientizarea transportului public, îmbunătăţirea accesului rutier în general, creşterea activităţii economice în zonă şi facilitarea creării de noi locuri de muncă.
Durata de implementare a proiectului este de 37 de luni iar valoarea sa totală este de 26,4 milioane lei, din care 20,9 milioane lei este valoarea finanţării nerambursabile acordate.