Valoarea finanţării acordate unui proiect este cuprinsă între 200.000 de euro şi 25 de milioane de euro. Dacă ai o pensiune turistică şi vrei să o modernizezi cu fonduri europene, ar fi bine să te grăbeşti. În această lună vor fi lansate Ghidurile Solicitantului de finanţare.

UE va aloca pentru dezvoltarea şi promovarea turismului din România peste 558 de milioane de euro, din care circa 231 de milioane de euro sunt destinate infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterii calităţii serviciilor turistice. Vor putea solicita finanţare firmele mici şi mijlocii care desfăşoară activităţi în acest sector, administraţiile publice locale, asociaţiile de dezvoltare intercomunitară şi autorităţi ale administraţiei publice locale între care există acorduri sau parteneriate pentru realizarea unor programe de dezvoltare zonală. Valoarea minimă a proiectelor este de 200.000 de euro şi cea maximă – 25 de milioane, cu excepţia proiectelor de modernizare/extindere a structurilor de cazare, caz în care valoarea maximă este de cinci milioane de euro.  Dosarul trebuie să cuprindă: rezumatul proiectului, copie după documentele statutare ale solicitantului, cazierul judiciar şi fiscal al reprezentantului legal al solicitantului, cele mai recente situaţii financiare ale solicitantului, declaraţia de eligibilitate etc. Cererile de finanţare trebuie depuse la sediul Organismului Intermediar al Programului Operaţional Regional din cadrul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională din regiunea unde va fi implementat proiectul.

Studiu de caz

Un astfel de proiect realizat cu fonduri europene este Centrul de Turism Ecvestru European din comuna Daneş, judeţul Mureş. Acesta a costat în total 200.000 de euro, din care 100.000 de euro au fost atraşi prin intermediul fondurilor SAPARD. Banii au fost utilizaţi pentru a construi o pensiune de trei margarete, un manej acoperit şi clădirea în care sunt adăpostiţi caii. Nicolae Lazăr, proprietarul centrului, spune că a depus dosarul în februarie 2004 şi a obţinut aprobarea în luna mai a anului următor.

„Trebuie să ai resurse financiare proprii ca să poţi demara proiectul, fiindcă banii vin cu întârzire“, susţine acesta. O cameră dublă, inclusiv micul dejun costă 150 de lei/noapte, un curs de călărie de o lună de zile – 150 de lei/persoană, iar plimbarea cu trăsura sau cu sania trasă de cai – 50 de lei/oră. Nicolae Lazăr doreşte să investească în reamenajarea pensiunii şi să construiască o piscină. De aceea este interesat să obţină o nouă finanţare europeană.

Proiecte finantate

• Modernizarea/extinderea structurilor de cazare şi a unităţilor conexe
• Crearea/modernizarea/extinderea infrastructurii turistice de agrement şi a unităţilor conexe
• Construirea terenurilor de mini-golf, tenis, paint-ball, echitaţie
• Dezvoltarea reţelelor de captare şi/sau transport a izvoarelor minerale şi saline cu potenţial terapeutic
• Crearea, modernizarea, dotarea bazelor de tratament din staţiunile balneare, climatice şi balneo-climaterice
• Construirea/modernizarea de refugii montane
• Construirea pistelor pentru cicloturism
• Construirea de pârtii de schi
• Reabilitarea/modernizarea infrastructurii rutiere, inclusiv utilităţile din corpul drumului
• Modernizarea căii ferate cu ecartament îngust pentru transportul feroviar de interes turistic.

Sfat

Pentru a creşte şansele de reuşită în obţinerea fondurilor, în cererea de finanţare explicaţi care sunt avantajele ce vor rezulta din implementarea proiectului şi în ce măsură acesta va contribui la dezvoltarea regională.