Instituția a estimat că veniturile pierdute în primele şase luni din acest an „sunt de aproximativ cinci ori mai mari faţă de veniturile globale din turism înregistrate în timpul crizei financiare din 2009”, conform agerpres.ro

Sosirile internaţionale au scăzut cu 440 milioane în perioada ianuarie – iunie 2020, sau 65%, cel mai sever declin fiind înregistrat în Asia, prima regiune care a simţit impactul pandemiei de coronavirus.

În primul semestru din 2020, sosirile turiştilor au scăzut cu 72% în Asia, cu 66% în Europa, cu 57% în Africa şi Orientul Mijlociu şi cu 55% în America de Nord şi de Sud.

„Este o scădere fără precedent, deoarece ţările din întreaga lume şi-au închis frontierele şi au introdus restricţii de călătorie, ca răspuns la pandemie”. În timp ce turiştii revin lent către unele destinaţii, „reducerea cererii pentru călătorii şi a încrederii consumatorilor” va continua să afecteze turismul pentru tot restul anului, este scris în raportul UNWTO.

Instituţia estimează că numărul sosirilor vizitatorilor străini va scădea cu aproximativ 70% în 2020, din cauza efectelor pandemiei. Va fi nevoie de doi până la patru ani pentru ca sosirile turiştilor să revină la nivelul de anul trecut, în condiţiile în care mai mult de jumătate din destinaţii au relaxat restricţiile de călătorie până la începutul lunii septembrie. În 2019, numărul sosirilor turiştilor străini a urcat cu 4%, la 1,5 miliarde, cele mai vizitate ţări din lume fiind Franţa, Spania şi SUA.

„Călătorii internaţionale sigure şi responsabile sunt acum posibile în multe părţi ale lumii şi este esenţial ca autorităţile să colaboreze cu sectorul privat pentru a pune din nou în mişcare turismul global”, a transmis secretarul general al UNWTO, Zurab Pololikashvili.

Dezastru pentru turismul din Bulgaria

Numărul străinilor care vizitează Bulgaria pentru vacanțe și excursii, în luna iulie a acestui an, este cu 85,6% mai mic comparativ în aceeași lună a anului 2019, potrivit datelor Institutului Național de Statistică de la Sofia. Pentru călătoriile de afaceri, declinul este de aproape 60 la sută.

Conform statisticii, trecerea în tranzit prin țară este în procent de 56,1% (395,6 mii) din numărul total al vizitelor străinilor în țară, dar și acestea au scăzut și cu peste 39%. În general, în iulie, Bulgaria a fost vizitată de 705,6 mii de străini, ori cu 66,1% mai puțin decât în aceeași lună a anului 2019, scrie dnevnik.bg

Aceasta nu este o surpriză, având în vedere situația epidemică neîntreruptă, introducerea periodică a restricțiilor atât pentru străinii care intră în Bulgaria sau se întorc în țările lor, scăderea numărului de chartere etc.

Călătoriile cetățenilor bulgari în străinătate sunt cu 316,6 mii, sau cu 59,4% mai puține decât cele înregistrate în iulie 2019, potrivit datelor INS. 23,6% dintre cei plecați în străinătate au călătorit pentru vacanțe și excursii.

Scopul trecerii frontierelor a fost unul în interes de serviciu pentru 10,4% din cazuri. Majoritatea călătoriilor în străinătate sunt în alte scopuri – 66 la sută.