Turismul mondial îşi revine

Ultimul barometru al Oranizaţiei Mondiale a Turismului (UNWTO) arată că “după un 2009 extrem de agitat, în primele două luni ale acestuia an, numărul de turişti care a călătorit în străinătate a crescut cu 7% la nivel mondial”. Semnalele pozitive din primele luni ale acestui an urmează astfel trendul întregistrat în ultimul trimestru al lui 2009, când numărul turiştilor a crescut cu 2%, după ce timp de 14 luni consecutiv au fost înregistrate rezultate negative.

Ultimul barometru al Oranizaţiei Mondiale a Turismului (UNWTO) arată că “după un 2009 extrem de agitat, în primele două luni ale acestuia an, numărul de turişti care a călătorit în străinătate a crescut cu 7% la nivel mondial”.

Semnalele pozitive din primele luni ale acestui an urmează astfel trendul întregistrat în ultimul trimestru al lui 2009, când numărul turiştilor a crescut cu 2%, după ce timp de 14 luni consecutiv au fost înregistrate rezultate negative. Deşi datele pentru luna martie sunt parţiale, ţările care au apucat să facă raportări au confirmat că menţinerea tendinţei de creştere.

Trendul ascendent a fost înregistrat în toate regiunile lumii, cele mai mari creşteri înregistrându-se în Asia şi Pacific (+10%) şi Africa (+7%). Creşterea a fost lentă în Europa, doar 3%, acelaşi procentaj înregistrându-se şi în America. De altfel, cele două regiuni au fost şi cele mai afectate de criză.

Per total, peste 119 milioane de persoane au călătorit în primele două luni ale anului, cu 7% mai mult ca în aceaşi perioadă a lui 2009, însă cu 2% mai puţin faţă de valoarea din anul de vârf 2008.

Din cele 77 de regiuni care au raportat datele pentru primul trimestru, 60 dintre acestea au prezentat rezultate pozitive, 24 dintre el semnalând o creştere de două cifre. Printre acestea se numără Estonia, Israel, Hong Kong, Macao, Japonia şi Taiwan.

Deşi închiderea spaţiului aerian între 15 şi 20 aprilie a cauzat pagube în special companiiilor aeriene, aeroporturilor şi agenţiilor de turism, UNWTO estimează aceste pierderi la mai puţin de jumătate de procent din volumul anual al turiştilor din Europa şi 0.3% din totalul la nivel mondial.

Chiar dacă primele luni arată îmbunătăţirea condiţiilor economice, UNWTO avertizează că 2010 va aduce încă multe provocări. ”Chiar dacă rezultatele economice s-au înbunătăţit semnificativ în ultimele luni şi au avut un impact pozitiv, trebuie să fim precauţi întrucât încă sunt mulţi factori care ne pot pune în pericol creşterea”, a spus Taleb Rifai, secretar general al UNWTO. ”Creşterea somajului în cele mai importante pieţe pentru turism este un motiv de îngrijorare”, adaugă acesta.

Franţa-cei mai mulţi turişti, SUA-cei mai mulţi bani

În 2009, turismul internaţional a încasat peste 852 de miliarde de dolari (circa 611 miliarde de euro), în scădere faţă de 942 de miliarde de dolari (641 miliarde de euro) aferente anului 2008. În termeni reali (ajustaţi de fluctuatia ratei de schimb şi inflaţie), turismul internaţional a scăzut cu 6%. Experienţa arată că pe timp de criză veniturile tind să fie mult mai afectate decât numărul de sosiri, aşa cum a fost şi cazul anului 2009.

Franţa, Statele Unite şi Spania au fost şi în 2009 ţările care au atras cei mai mulţi turişti, în timp ce chinezii au fost cei mai cheltuitori, detronându-i pe francezi. Franţa deţine recordul la turişti găzduiţi, însă sumele încasate o plasează pe locul trei mondial. Cei mai mulţi bani din turism face SUA chiar dacă în cazul numărului de turişti sosiţi se situeaază pe locul doi. Spania şi-a păstrat şi în 2009 poziţia de a doua printre marii încasatori din turism, şi a treia ca şi număr de sosiri. Tot în 2009, atât Turcia, cât şi Germania au ucat câteo poziţie în topul sosirilor, fiind pe poziţiile şapte, respectiv opt.