Una dintre industriile cele mai afectate de pandemia de coronavirus şi de restricţiile ce i-au urmat este cea a turismului. Comisarul european pentru Piaţă Internă a vorbit astăzi despre acest subiect, iar cifrele prezentate sunt mai mult decât îngrijorătoare.
Impactul pandemiei de coronavirus asupra industriei turismului la nivel mondial ar putea fi unul uriaş, consideră Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD). Se estimează o scădere a cifrei de afaceri globale în acest domeniu cu un procent cuprins între 45 și 70%, potrivit declaraţiilor făcute de comisarul european pentru Piaţă Internă, Thierry Breton.
Mai mult, Organizația Mondială a Turismului susţine că traficul global în industria turismului va scădea cu 20-30% în acest an.
Thierry Breton a indicat şi entităţile din industria turismului care sunt cele mai afectate de criză. Este vorba despre IMM-urile din acest domeniu, fie că sunt agenţii de turism, unităţi de cazare, linii aeriene sau tour operatori.
Comisarul european pentru Piaţă Internă a dat asigurări că vor există măsuri din partea Comisiei Europene pentru a sprijini companiile pe durata crizei şi a oferit detalii despre acestea. În plus, oficialul european a declarat că este nevoie de criterii și standarde comune ale statelor membre UE pentru redeschiderea facilităților turistice, scrie g4media.ro.
Ce măsuri se vor lua în România pentru sprijinul acestei industrii?
Ministrul Economiei din România, Virgil Popescu, a comentat şi el subiectul industriei turismului. Hotelierii români ar putea beneficia de un pachet de sprijin din partea statului, a anunţat ministrul.
„Pe zona de turism lucrurile trebuie privite din două perspective. O perspectivă a agenţiilor de turism şi a turiştilor care au plătit avansuri (pentru vacanţe – n.red.) şi care, în momentul de faţă, din diverse motive nu se mai pot duce în aceste vacanţe. Agenţiile au plătit acei bani către hotelierii din afară şi către alte agenţii din afara României. Am dorit să avem o radiografie exactă, să vedem câţi turişti români au plătit avansuri la aceste agenţii iar acele agenţii, dacă au fost de bună credinţă, şi la rândul lor au plătit acele avansuri către hotelieri şi agenţii din afara României. Dorim să ştim valoarea acestor sume care au fost tranzacţionate.
Dorim să ne implicăm ca stat în recuperarea sau reprogramarea vacanţelor turiştilor români. Altă parte a industriei turismului sunt hotelurile care au turiştii lor de sine stătători şi care trebuie ajutaţi separat. Sunt convins că hotelierii români îşi vor reveni mult mai repede. Ei ştiu ce au de făcut. Ne gândim la un pachet de sprijin al hotelierilor români”, a anunţat ministrul Economiei, luni seara, la Realitatea Plus.