hoteluri, celelalte mari investitii anuntate, mai exact parcuri de distractii si hoteluri internationale, raman la stadiul de intentie.Daca treceti pe langa Palatul Telefoanelor din Capitala, veti vedea un santier imens. Deocamdata este doar o groapa mare, iar dincolo de gardurile sale nu se poate vedea mai nimic. Se aud insa zgomote asurzitoare, iar trotuarul trepideaza din cauza echipamentelor care sapa fundatia. Panoul de deasupra ne anunta ca aici se ridica hotelul Novotel, care va fi gata in 2006. Ceea ce nu ne spune panoul este ca Accor, proprietarul hotelului si, totodata, cel mai mare lant hotelier european, se straduieste de mai bine de trei ani sa inceapa constructia hotelului. Motivul oficial nu a fost niciodata clar. Neoficial, lipsa fondurilor necesare, dar si mici probleme legate de situatia terenului aferent au determinat reprezentantii Accor sa amane constructia hotelului. Asa ca abia in momentul in care problema fondurilor necesare (39 de milioane de euro) a fost rezolvata, santierul a demarat in forta. O parte din banii necesari provin din profitul emitentului de tichete de masa Ticket Services, divizie a Accor, iar restul, adica 16 milioane euro, dintr-un imprumut acordat de Citibank Romania. Cam asa s-a intamplat si in cazul altor mari investitii, ca de exemplu Sofitel sau Marriott, cu mentiunea ca in aceste doua cazuri este vorba de credite garantate de statul roman. In cazul Sofitel, pentru creditul de 100 milioane dolari contractat de actionarii francezi in 1994 la banci franceze, mai mult a platit statul roman decat proprietarii. Pentru a pastra hotelul, centrul de conferinte si Clubul Francez, actionarii majoritari, companiile franceze Bouygues si De Barth, a trebuit sa renunte la o parte din active, Satul Francez, evaluat la aproape 15 milioane euro, fiind transferat catre AVAS. Chiar si asa, World Trade Center tot mai are datorii de sase milioane euro catre AVAS. Cum s-a ajuns aici? Contractul de management incheiat cu lantul Accor pana in 2013 prevede taxe destul de mari, mai exact de 8% din rezultatul brut de exploatare si 4% din cifra de afaceri neta, iar dupa plata taxelor si a salariilor catre angajatii Accor, societatii World Trade Center nu i-au mai ajuns banii din conturi si pentru credite. Si hotelul JW Marriott a fost construit tot gratie unui credit garantat de stat. In 1994, Societatea Companiilor Hoteliere Grand (SCHG), ai carei actionari principali sunt Bau Holding, ONT Carpati si Overseas Alliance, a primit un credit de 87 milioane euro de la banca austriaca Erste Bank, termenul initial de rambursare fiind anul 2007. Ca si in cazul Sofitel, daca nici societatea, nici statul roman nu platesc creditul, hotelul devine proprietatea bancii. Intre timp, SCHG a reusit sa reesaloneze imprumutul, obtinand o noua scadenta pentru anul 2021, cand expira contractul de management cu lantul Marriott.
Cei mai multi investitori sunt israelieni
Cei mai multi investitori in industria hoteliera sunt oameni de afaceri din Israel, care detin peste 20 de hoteluri de mici dimensiuni din Bucuresti si Valea Prahovei. Cea mai importanta investitie israeliana in Bucuresti este hotelul Bucuresti, al carui actionar majoritar este grupul Elscint. Investitia initiala in cele 230 de apartamente, care se inchiriaza pe termen mediu si lung, a fost de 1,7 milioane euro, dupa care a urmat o investitie de 2,9 milioane euro intr-un club de fitness si una de 2,2 milioane euro in apartamente de lux. Iar pana in 2007, vor fi renovate si cele 450 de camere ale hotelului, investitia estimata fiind de noua milioane euro. Singurele investitii realizate in hoteluri de vacanta apartin omului de afaceri de nationalitate libaneza Mohammad Murad. El a investit peste 20 milioane euro in achizitia si renovarea a cinci hoteluri de pe litoral: Select, Perla si Majestic din Mamaia, Majestic din Olimp si Majestic din Jupiter. De asemenea, Perla Majestic Grup mai detine si doua complexuri de apartamente langa Navodari. Ultima investitie a lui Mohammad Murad se ridica la sase milioane euro si este un hotel in Bucuresti. Locatia se numeste Phenicia, are 350 de camere si va fi deschis in luna iunie a.c. In acest fel, capacitatea de cazare a grupului va atinge 5.500 de locuri.Grupul maghiar Danubius Hotels a preferat sa investeasca aproape zece milioane euro in renovarea a trei hoteluri (Sovata, Bradet si Faget) din statiunea Sovata, precum si in modernizarea bazei de tratament. Subsidiara din Romania a grupului Danubius a avut anul trecut venituri de 3,2 milioane euro.In 2005, va fi inaugurata si prima investitie straina din Delta Dunarii. Compania Delta Nature Resort, cu actionari britanici, va da in folosinta la Somova un complex de 30 bungalouri de lux, restaurante, baruri, sala de conferinte si centru de sanatate. La acestea se adauga o flota proprie de 20 de barci cu echipamente de pescuit, dar si autoturisme de teren, investitia totala ridicandu-se la 5,5 milioane dolari.In ceea ce priveste agentiile de turism, una singura a reusit sa atraga atentia TUI, cel mai mare tour-operator european. Un pachet de 70% din actiunile agentiei Danubius din Constanta a fost cumparat in 2003 de grupul TUI, valoarea tranzactiei fiind confidentiala.
Turismul nu a convins lanturile internationale
9 iunie 2005, 12:00
Ultima modificare în 9 iunie 2005, 15:00
hoteluri, celelalte mari investitii anuntate, mai exact parcuri de distractii si hoteluri internationale, raman la stadiul de intentie.Daca treceti pe langa Palatul Telefoanelor din Capitala, veti vedea un santier imens. Deocamdata este doar o groapa mare, iar dincolo de gardurile sale nu se poate vedea mai nimic. Se aud insa zgomote asurzitoare, iar trotuarul trepideaza din cauza echipamentelor care sapa fundatia. Panoul de deasupra ne anunta ca aici se ridica hotelul Novotel, care va fi gata i
Etichete: arhiva,
milion
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook