Turismul reprezintă o povară pentru contul curent al României

Turismul reprezintă o presiune asupra contului curent al României. Conform unei analize realizate de cercetătorii de la UBB, în luna iunie, românii au cheltuit 758 de milioane de euro în străinătate, în timp ce turiștii străini au cheltuit doar 322 de milioane de euro în România.

România este frecvent prezentată de jurnaliști, bloggeri și vloggeri străini ca o destinație accesibilă și ieftină, cu multe atracții, mai ales după aderarea la Air Schengen.

De câțiva ani, România a fost promovată ca o „destinație care merită descoperită”, iar acest lucru a generat așteptări de creștere semnificativă a numărului de turiști străini.

În luna iulie, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Oprea, a raportat o creștere de 12,4% în numărul de turiști străini și de 8% în numărul nopților petrecute în România, conform datelor INS.

 „A crescut suma pe care turiştii străini o cheltuiesc în România cu peste 1 miliard de euro”, a explicat ministrul turismului, Radu Oprea.

El a subliniat că turiștii străini cheltuie mai mult pe turism decât pe afaceri și că sumele cheltuite au depășit 1 miliard de euro.

Cu toate acestea, cercetătorii de la Universitatea Babeș-Bolyai nu împărtășesc acest optimism. Analizele lor arată că românii cheltuie mult mai mult în străinătate decât suma cheltuită de turiștii străini în România. În plus, turismul contribuie cu 20% la deficitul contului curent al țării.

Analiza cercetătorilor de la Romanian Economic Monitor

Analiza cercetătorilor de la Romanian Economic Monitor, din cadrul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (UBB), indică faptul că luna august, asociată cu vacanțele, este ideală pentru industria turismului.

Deși cele mai recente date sunt disponibile doar până în iunie 2024, statisticile anilor anteriori arată o revenire dinamică a turismului după dificultățile pandemiei.

„Luna august reprezintă în general perioada vacanțelor, fiind astfel cea mai bună perioadă pentru industria turismului. Deși cele mai recente date au fost publicate doar până în luna iunie 2024 inclusiv, statisticile din ultimii ani arată o revigorare dinamică a turismului după momentele critice ale industriei din prima perioadă a pandemiei, ceea ce aparent prevestește un nou sezon efervescent în 2024”, se arată în analiza cercetătorilor.

Cercetătorii observă o creștere semnificativă a salariilor și pensiilor în termeni reali în această perioadă, adică aceste creșteri depășesc rata inflației.

„Chiar dacă aceste creșteri ale veniturilor nu se distribuie în mod egal în societate, în general cererea pentru serviciile turistice se află pe un trend ascendent deja vizibil: luna iunie 2024 a adus o creștere față de aceeași perioadă a anului trecut atât din punct de vedere al numărului turiștilor (+4,9%), cât și din perspectiva înnoptărilor (+1,8%)”, se mai arată în analiza citată.

Cercetătorii de la Romanian Economic Monitor notează că efectul turismului asupra deficitului de cont curent al României nu este atât de pozitiv. Statisticile BNR arată că turiștii români cheltuie mult mai mult în afaceri externe decât sumelor cheltuite de turiștii străini în România.

„Din această perspectivă, datele statistice arată că situația nu mai e atât de pozitivă. Statisticile BNR privind evoluția contului curent arată că turiștii români cheltuie mult mai mult în străinătate (import al serviciilor turistice), decât suma cheltuită de turiștii străini în România (export al serviciilor turistice). E important de subliniat că aceste statistici nu conțin cheltuielile turiștilor români pentru servicii turistice locale, doar cele internaționale”, susțin cercetătorii.

turism
SURSA FOTO: Dreamstime

Deficitul în turism a ajuns la 2.255 milioane de euro în perioada ianuarie-iunie 2024

Analiza indică faptul că, datorită creșterii veniturilor reale și a stabilității cursului euro, românii au început să cheltuie tot mai mult în străinătate. În același timp, turismul intern nu pare să evolueze în concordanță cu aceste tendințe.

În luna iunie 2024, balanța plăților în turism a înregistrat un deficit de 435 milioane de euro, românii cheltuind în străinătate de peste două ori mai mult (aproximativ 758 milioane de euro) decât suma încasată de la turiștii străini în România (aproximativ 322 milioane de euro).

Pentru perioada ianuarie-iunie 2024, deficitul în turism a ajuns la 2.255 milioane de euro. Aceasta înseamnă că deficitul din turism a contribuit semnificativ la deficitul total al contului curent al României, care a fost de 12.177 milioane de euro în prima jumătate a anului, conform cercetătorilor clujeni.

„Astfel turismul contribuie cu aproape 20% la deficitul de cont curent, un procentaj semnificativ având în vedere că este vorba doar despre un singur sector al economiei, în timp ce celelalte tipuri de servicii, în ansamblu, au un impact pozitiv asupra reducerii acestui deficit”, se arată în analiză.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a semnalat că alegerea românilor de a-și petrece vacanțele în afaceri externe a exacerbat deficitul comercial al României. În prezentarea Raportului asupra inflației, el a subliniat că anul trecut, românii au cheltuit 8,6 miliarde de euro în străinătate.

„Deficitul de cont curent a crescut, iar turismul are un deficit major. Turismul este puternic negativ: 8,6 miliarde de euro au plătit românii în străinatate anul trecut”, a declarat guvernatorul BNR, potrivit Wall-street.ro.

După aderarea României la UE, românii au început să cheltuie din ce în ce mai mult în străinătate

Rácz Béla-Gergely, cercetător la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA), a explicat că, după aderarea României la UE, românii au început să cheltuie din ce în ce mai mult în străinătate, în special în sezonul estival și în decembrie.

Ritmul de creștere a acestor cheltuieli a început să se distanțeze de cheltuielile turiștilor străini în România. Deficitul contului curent în turism a crescut semnificativ după 2016 și a fost temporar redus în 2020, odată cu pandemia.

„Analizând datele istorice se poate constata că după aderarea la UE a României, turiștii români au început să cheltuie din ce în ce mai mult în străinătate, în special în lunile de vară, respectiv în decembrie. Ritmul de creștere a acestor cheltuieli s-a distanțat treptat de evoluția cheltuielilor turiștilor străini în România. Cu toate acestea, deficitul contului curent în turism a început să se accentueze abia după anul 2016, tendință oprită în 2020 odată cu izbucnirea pandemiei”, explică Rácz Béla-Gergely.

Redresarea economică după pandemie a generat un deficit fără precedent în contul curent al turismului. Cheltuielile românilor în străinătate au crescut exponențial în 2022, în special după ridicarea tuturor restricțiilor pandemice.

„În contrast, atractivitatea turismului românesc pentru vizitatorii din străinătate a rămas relativ constantă. Acest deficit în turism, precum și deficitul general al contului curent, par din ce în ce mai greu de susținut, iar pentru soluționarea acestei probleme pe termen lung, împreună cu problema deficitului bugetar, cu siguranță va trebui să asistăm la măsuri fiscale adiționale din partea guvernului”, se arată în analiză.

Pe termen lung, statisticile sugerează că îmbunătățirea atractivității turismului în România pentru vizitatorii străini ar putea fi o soluție esențială pentru reducerea deficitului de cont curent al țării, conform analizei.

„Desigur, din perspectiva întregii economii a României, o creștere a atractivității turismului autohton poate contribui nu numai la reducerea deficitului de cont curent, ci și la o dezvoltare economică mai rapidă care atrage atât turiștii din țară (de exemplu, sistemul voucherelor de vacanță reprezintă un prim pas important în acest sens), cât și turiștii din străinătate”, se concluzionează în analiza realizată de Romanian Economic Monitor.