Fenomenul este unul obisnuit si se incadreaza in tendintele internationale, mai ales ca multe agentii prefera sa-si anunte ofertele noi pe geamurile cladirilor in care au sediul si sa lase site-urile neactualizate luni de zile.
In prezent, exista agentii pe site-urile carora puteti citi si acum ofertele pentru revelionul care a trecut si care refuza sa-si promoveze ofertele pe portalurile de turism, chiar daca acest lucru este in unele cazuri gratuit.
Potrivit Institutului international IPK, in 2000 aproape 30 milioane de europeni au folosit Internetul pentru a stabili destinatiile viitoarelor vacante, iar peste sase milioane au rezervat bilete online. Se estimeaza ca la sfarsitul anului 2001 veniturile obtinute la nivel mondial de pe urma turismului electronic s-au ridicat la circa 30 miliarde USD, iar in 2004, cifra va fi de aproximativ 65 miliarde de dolari.
O rezervare online pe un portal international de turism presupune o reducere serioasa a tarifului, astfel incat numarul strainilor care apeleaza la agentiile de turism virtuale este in crestere continua. In plus, site-urile straine de turism ofera servicii din ce in ce mai diversificate: nu numai ca puteti rezerva online un sejur, dar veti primi toate informatiile pe e-mail si veti plati tot online, cu ajutorul cartii de credit.
Un astfel de portal este www.travelocity.com, unde se gasesc ofertele a 700 linii aeriene, 50.000 de hoteluri si 50 de companii de rent-a-car. De asemenea, compania ofera in jur de 6.500 de pachete turistice in toata lumea, are peste 1.000 de angajati, a vandut 20 milioane bilete de avion si are aproximativ 32 milioane de membri. Dintr-un studiu efectuat recent de travelocity.com a reiesit faptul ca 27 milioane de americani – adica 13% din populatia care calatoreste – au beneficiat de servicii turistice online anul trecut, cu sase milioane mai mult decat in 2000.
Evident, nici unul din portalurile romanesti nu se poate compara cu travelocity.com, iar motivele sunt usor de ghicit. Pe langa faptul ca nu puteti plati online, nici unul din portalurile romanesti nu practica reduceri tarifelor date de agentii, iar fotografiile sunt adesea mici si putine. In plus, daca faceti o rezervare s-ar putea sa aveti surpriza ca agentia sa nu se oboseasca sa o confirme. Totusi, trebuie apreciat faptul ca existenta portalurilor ne da tuturor posibilitatea de a compara mai usor ofertele agentiilor.

Nici un portal nu face reduceri

Pana de curand numarul unu in top ca trafic, site-ul www.rotravel.com a fost detronat de www.romaniantourism.ro si numara in prezent 8.520 vizitatori zilnic si 58.724 afisari. Gasiti aici de toate, de la istoria si geografia Romaniei, puncte de atractie, hoteluri, agentii, restaurante, asociatii profesionale, la fotografii foarte bune, calendarul evenimentelor, multe link-uri si nenumarate informatii utile (schimb valutar, transport, gastronomie, shopping). In plus, puteti face rezervari online la diverse hoteluri si puteti trimite mesaje agentiilor de turism gazduite de portal. De asemenea, puteti comanda un CD cu aproape toate informatiile de pe site.
Pe locul trei in top, cu 3.873 vizitatori si 65.783 afisari se afla www.alpinet.org, un ghid montan care contine peste 3.000 de fotografii, stiri, trasee, harti, jurnale, informatii despre pesteri si tot felul de detalii utile pentru cei care iubesc muntele. In plus, se deruleaza mereu concursuri de fotografie. Printre primele zece site-uri se mai numara, in ordinea numarului de vizitatori, www.eturism.ro, www.infoturism.ro, www.brasovtravelguide.ro, www.infoturism.ro, www.brasov.ro, www.turisminfo.ro si www.sighisoara.com si www.romaniantour.ro.     

Destinatia saptamanii:Amsterdam pentru afaceri

· Avand in vedere ca Olanda ramane tara cu cele mai mari investitii in Romania, iata un minimum de informatii pe care trebuie sa le detineti daca mergeti intr-o calatorie de afaceri la Amsterdam.
· Olandezii sunt foarte formali cand vine vorba de afaceri. Titlurile se utilizeaza in orice imprejurare, iar tinuta standard este costumul. Daca vreti sa incheiati contracte de succes in Olanda, tineti minte ca punctualitatea este extrem de importanta si ca la o intalnire, dupa o strangere de mana si o carte de vizita, se trece direct la discutia de afaceri. Olandezii nu obisnuiesc sa fixeze intalniri de afaceri la ora pranzului sau a cinei, deoarece prefera sa nu amestece afacerile cu viata particulara.

· De asemenea, nu se obisnuieste ca asociatii si partenerii de afaceri sa aiba o viata sociala comuna. Daca totusi sunteti invitat acasa la un coleg, luati un buchet de flori, iar in cazul in care primiti un cadou, despachetati-l imediat si multumiti. In plus, daca participati la o expozitie sau la un targ, prea multi vanzatori la standul dumneavoastra vor intimida potentialii clienti sau parteneri de afaceri.
· Majoritatea magazinelor sunt deschise de la orele 8.30-9.00 pana la 17.30-18.00, exceptie facand zilele de joi si vineri, cand programul se prelungeste pana la orele 20.00-21.00.
· Bacsisul nu este necesar in Olanda, intrucat toate serviciile includ un adaos de 15%. Totusi, daca sunteti multumit de cum ati fost tratat, un bacsis de 10% este suficient la restaurant sau in taxi.
· Cea mai aglomerata perioada este aprilie-mai, sezonul in care infloresc lalelele. Cat despre vreme, trebuie sa stiti ca, desi nu ploua chiar in fiecare zi, nu exista soare fara nori.
Oferte
Atlantic Tour – 490 USD/persoana, trei nopti cazare in camera dubla la hotel Rembrandt Residence***, mic dejun si bilet de avion dus-intors Bucuresti-Amsterdam.
Marshal – 488 USD/persoana, trei nopti cazare in camera dubla la hotel Tulip Inn***, mic dejun si bilet de avion dus-intors Bucuresti-Amsterdam.

www.romaniantourism.ro este cel mai apreciat portal

Pe primul loc in topul site-urilor romanesti de turism, din punctul de vedere al traficului, este www.romaniantourism.ro, care conduce in clasament cu 8.853 de vizitatori si 80.696 afisari. Realizat de o firma independenta (Romanian Tourism) si avand ca parteneri asociatiile profesionale din turism, cel mai complet site turistic la ora actuala ofera informatii detaliate persoanelor care vor sa calatoreasca in tara sau in strainatate. Astfel, puteti gasi aici informatii despre zonele turistice din Romania, ambasade si vize, agentii de turism, spatii de cazare, restaurante, cluburi si discoteci, mijloace de transport, asigurari turistice si harti. In plus, puteti cauta si rezerva online excursii, cazare si transport, puteti castiga in fiecare luna un sejur in strainatate si gasiti informatii chiar si despre cursul valutar sau vreme. Agentiile de turism au posibilitatea sa anunte, pe langa programe, locurile de munca vacante si vanzarile de active. Tot agentiilor le este destinata si sectiunea de stiri turistice si revista presei.