În perioada 2007-2013, prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regională, României i se vor aloca circa 500 de milioane de euro pentru dezvoltarea turismului rural şi a celui regional.

Fondurile vor putea fi accesate în perioada următoare, după avizul Comisiei Europene, de către operatorii din turism, pe baza proiectelor de investiţii pentru creşterea calităţii serviciilor de cazare, achiziţionare de aparatură medicală şi tratament, în cazul operatorilor din turismul balnear, servicii de agrement turistic etc. Sumele sunt alocate pe trei domenii de intervenţie.
Primul vizează restaurarea şi valorificarea patrimoniului istoric şi cultural, precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe. Sunt eligibile pentru finanţare activităţi care vizează obiectivele cu potenţial turistic din patrimoniul UNESCO, patrimoniul cultural naţional, cultural local etc. Programul beneficiază de fonduri comunitare în valoare totală de aproximativ 200 de milioane de euro, la care se adaugă 34 de milioane de euro de la bugetul naţional. Valoarea minimă alocată unui proiect este de 500.000 de euro, iar cea maximă, de 25 de milioane de euro. Pot obţine finanţare autorităţi ale administraţiei publice locale şi centrale, societăţi comerciale, persoane juridice (care nu sunt agenţi economici) ce au în proprietate obiective de patrimoniu. Contribuţia întreprinderilor mari este de 60% pentru Bucureşti-Ilfov şi 50% pentru celelalte regiuni, iar a celor mici de minimum 40% pentru Bucureşti-Ilfov şi 30% pentru celelalte regiuni.

Cel de-al doilea domeniu este destinat creării, dezvoltării şi modernizării infrastructurii specifice pentru valorificarea resurselor naturale cu potenţial turistic. Pentru următorii şapte ani, UE finanţează acest domeniu cu 130 milioane de euro. Contribuţia naţională este de aproximativ 20 de milioane de euro de la bugetul de stat şi trei milioane de la bugetul local. Costul minim al unui proiect este de 200.000 de euro, iar cel maxim de 25 de milioane de euro. Solicitanţii pot fi autorităţi ale administraţiei publice care fac dovada proprietăţii asupra terenului/clădirii sau le deţin în concesiune pentru cel puţin zece ani şi societăţi comerciale. În cazul întreprinderilor mari, contribuţia proprie este de minimum 60% din valoarea proiectului pentru Bucureşti-Ilfov şi 50% pentru celelalte regiuni. Întreprinderile mici trebuie să aibă o contribuţie de minimum 40% pentru Bucureşti-Ilfov şi 30% pentru celelalte regiuni.
Al treilea domeniu este cel de reabilitare, extindere, modernizare şi dotare a structurilor de cazare cu utilităţi conexe, precum şi a facilităţilor de recreere. Bugetul UE este de circa 160 de milioane de euro, iar contribuţia naţională, de aproximativ 30 de milioane de euro.  

Studiu de caz

„Casa Şvabilor“, prima pensiune din localitatea Şandra, judeţul Timiş a fost deschisă la sfârşitul lunii octombrie, anul trecut. Aceasta a obţinut 100.000 de euro din fonduri SAPARD.
Pensiunea de 4 margarete are o capacitate de cazare de 20 de locuri şi are în dotare un restaurant, o terasă şi o cramă. Este amplasată pe drumul naţional ce leagă Timişoara de Cenad, punctul de frontieră cu Ungaria. „Pentru noi, obţinerea acestor bani a reprezentat o mână de ajutor. Am obţinut o finanţare destul de consistentă, care ne-a fost de mare folos. Practic, de când am predat proiectul şi până a sosit prima tranşă a durat numai câteva luni.
Însă, ca să accesezi aceste fonduri trebuie să te înarmezi cu răbdare şi să înveţi care sunt procedurile. Rezultatul l-am simţit în perioada sărbătorilor, când afacerea a început să meargă“, susţine Luminiţa Ciorâcă, proprietara pensiunii.

Recomandarea specialistului

DragoŞ Pâslaru, director executiv al companiei GEA Strategy&Consulting, indică paşii pe care trebuie să-i urmeze solicitantul pentru a obţine finanţare prin intermediul programului destinat dezvoltării turismului rural şi regional. Proprietarul unui teren care doreşte, de exemplu, să construiască o bază de tratament pe Valea Oltului trebuie să înceapă cu un studiu de fezabilitate. Îl poate face singur, dacă se pricepe, sau poate apela la o firmă de consultanţă. Este necesar şi un studiu de impact asupra mediului, asupra economiei din regiune etc. Acesta explică ce influenţe va avea asupra mediului şi cum va
contribui la dezvoltarea economiei zonale, inclusiv câte noi locuri de muncă va crea viitoarea bază de tratament. Solicitantul trebuie să arate că se va încadra în bugetul şi termenul stabilit. Acesta poate obţine două finanţări, având două proiecte distincte. De exemplu, poate solicita bani şi pentru o amenajare pentru pescuitul sportiv, alături de baza de tratament.

Ce se finanţează?

Calitate Îmbunătăţirea sectorului turistic prin promovarea serviciilor de înaltă calitate şi încurajarea turismului durabil.
Dezvoltare Activităţile turistice.
Mediu Protecţia patrimoniului natural în sprijinul dezvoltării socio-economice.
Viitor Promovarea valorilor naturale ca potenţial pentru dezvoltarea unui turism durabil.

Formarea profesională

PHARE Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a lansat o nouă cerere de oferte de proiecte pentru „Promovarea învăţării pe parcursul întregii vieţi pentru calificarea şi recalificarea forţei de muncă“. Prin intermediul acestei scheme de finanţare nerambursabilă, se doreşte să se promoveze adaptabilitatea forţei de muncă, a învăţării pe parcursul întregii vieţi şi a formării profesionale continue, să se combată efectele şomajului structural, în urma restructurării economiei şi să se promoveze coeziunea şi incluziunea socială.

Buget Suma totală este de 8,4 milioane de euro, din care 6,3 milioane de euro provin din fonduri PHARE şi 2,1 milioane de euro din cofinanţare naţională. Valoarea minimă finanţată pe proiect este de 15.000 de euro şi cea maximă de 75.000 de euro.

Solicitanţi Fondurile pot fi accesate de către: organizaţii profesionale, fundaţii şi asociaţii, inclusiv sindicate, furnizori de educaţie şi formare profesională continuă, asociaţii ale furnizorilor de formare profesională, universităţi, Camera de Comerţ, centre de cercetare, alte organizaţii.
Termenul-limită Cererile de finanţare se pot depune până la data de 16 februarie 2007, ora 16:00.
www.mmssf.ro

Centre de sănătate

PHARE Prin intermediul programului „Suport pentru dezvoltarea serviciilor comunitare în sănătate mintală şi dezinstituţionalizarea persoanelor cu probleme de sănătate mintală“, se urmăreşte dezvoltarea şi promovarea serviciilor comunitare de sănătate mintală în cadrul centrelor existente şi al centrelor independente şi introducerea tipului mobil de intervenţie în zonele rurale şi/sau ale oraşelor mici. Durata proiectului este de maximum 12 luni.

Buget se alocă în total 2,4 milioane de euro, suma per proiect urmând să se încadreze între 20.000 şi 50.000 de euro.
Solicitanţi Pot depune proiecte organizaţiile neguvernamentale non-profit, care acţionează în parteneriat cu autorităţile/instituţiile publice. Solicitanţii şi/sau partenerii trebuie să contribuie cu minimum 5% din costul total al proiectului, sub forma contribuţiei în numerar. O finanţare nu poate depăşi 95% din costurile totale eligibile ale proiectului.
Termen-limită Solicitările de finanţare se pot trimite până la 22 martie 2007, ora 16:00.
www.infoeuropa.ro