În clasamentul mondial al competitivităţii turismului şi călătoriilor, întocmit de World Economic Forum, România ocupă locul 76 din 124 de ţări, cu un punctaj de 3,91.

În fruntea topului se află Elveţia (cu un punctaj de 5,66), Austria (5,54) şi Germania (5,48). Deşi sunt pretendente la aderarea în Uniunea Europeană, Croaţia şi Turcia ocupă poziţii în prima parte a topului, locul 38, respectiv, 52. Ca destinaţii turistice, Azerbaidjan şi Guatemala au un potenţial superior României. Oficialii turismului nostru se pot consola că în urma noastră se află Ucraina, Tanzania şi Kazakhstan.

La trei subdiviziuni ale clasamentului, România ocupă poziţia 87 pentru reglementări, 74 pentru mediul de afaceri şi infrastructură şi 71 pentru resurse umane, culturale şi naturale. Pentru întocmirea topului au fost luate în calcul 13 criterii, care au urmărit factorii ce pot transforma turismul într-un domeniu atractiv. Printre cele mai importante criterii care au stat la baza indicelui de competivitate a turismului s-au numărat siguranţa ţării respective, sănătatea şi igiena populaţiei, infrastructura de transport, preţurile, resursele culturale şi naturale. La capitolul reglementări de mediu, ţara noastră s-a clasat pe locul 101 (cu un index de 3,31), cea mai slabă poziţionare dintre cele 13 criterii luate în calcul. O poziţie mai bună a avut-o la resurse culturale şi naturale, ocupând poziţia 46, cu un punctaj de 4,64.