"Industria ospitalităţii din România s-a adâncit în ultimii ani într-o gravă criză de resurse umane, hotelierii reuşind să găsească cu greu personal apt sau dornic să lucreze în domeniul turismului şi, cu atât mai puţin, calificat. Hotelurile din România funcţionează acum doar cu 70% din necesarul de personal, dar în realitate mai puţin de jumătate dintre angajaţi sunt cu adevărat calificaţi, restul putând fi consideraţi simpli posesori de diplome", spun reprezentanţii CSTHR.
Dincolo de absenţa fizică a angajaţilor din diverse posturi în turism, problema domeniului, în special, şi a României, în general, este una cu mult mai gravă şi mai profundă în perspectiva viitorului: lipsa educaţiei.
'Formarea profesională continuă a angajaţilor din turism este realizată, în ultimii ani, de sute de SRL-uri care nu au capacitatea de a forma profesionişti, ci doar eliberează diplome pe bandă rulantă, pentru a putea justifica irosirea unor sume semnificative de bani din fonduri europene', a atras atenţia Dragoş Răducan, preşedintele CSTHR şi prim-vicepreşedinte executiv al FPTR.
El a adăugat ca legislaţia muncii nu susţine, în primul rând, munca, fiind învechită şi puternic sindicalizată. Legislaţia muncii, spune Răducan, nu ţine cont nici de specificul activităţilor din sectorul serviciilor şi nici de activităţile sezoniere.
Lipsa forţei de muncă periclitează dezvoltarea uneia dintre puţinele ramuri economice pe care capitalul autohton le mai poate controla şi care încă mai funcţionează în România, putând deveni unul dintre pilonii de dezvoltare ai unei economii bazate cu precădere pe servicii.
CSTHR este o instituţie publică de dialog social, unde Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) deţine preşedinţia. Scopul CSTHR este elaborarea strategiei naţionale sectoriale în domeniul formării profesionale, realizarea şi actualizarea permanentă în România a unui sistem naţional al ocupaţiilor, calificărilor şi standardelor aferente sectorului Turism, Hoteluri, Restaurante.
SURSA: Agerpres