Pe principiul "Toate-s vechi si noi sunt toate", proiectul va isemna revenirea la Ordonanta nr. 63/1997. Aceasta va fi abrogata, dar facilitatile prevazute vor ramine i vigoare pina la expirarea termenelor pentru care au fost acordate. Astfel, cea mai importanta facilitate de care vor beneficia proprietarii de pensiuni este scutirea de impozitul pe venit pe o perioada de zece ani din momentul clasificarii. Trebuie mentionat ca, i cazul i care pensiunile turistice isi iceteaza activitatea itr-o p
Pe principiul „Toate-s vechi si noi sunt toate”, proiectul va isemna revenirea la Ordonanta nr. 63/1997. Aceasta va fi abrogata, dar facilitatile prevazute vor ramine i vigoare pina la expirarea termenelor pentru care au fost acordate. Astfel, cea mai importanta facilitate de care vor beneficia proprietarii de pensiuni este scutirea de impozitul pe venit pe o perioada de zece ani din momentul clasificarii. Trebuie mentionat ca, i cazul i care pensiunile turistice isi iceteaza activitatea itr-o perioada de timp mai mica de 20 de ani, au obligatia de a vira la bugetul de stat impozitul pe venit calculat pentru cei zece ani i care au beneficiat de scutire. La aceasta scutire se adauga plata la tarifele pentru persoanele fizice a consumului de gaz si energie, precum si pentru serviciile de telecomunicatii. De asemenea, pensiunile vor avea prioritate la instalarea de linii pentru telecomunicatii si la racordarea la retelele de electricitate, apa, gaz, canalizare. in plus, vor beneficia de prezentarea gratuita a ofertei turistice i materialele de promovare realizate de birourile de informare turistica din tara si din strainatate, patronate de Ministerul Turismului. Acesta va acorda asistenta de specialitate proprietarilor de pensiuni. Cheltuielile ocazionate de prestarile de servicii gratuite pentru pensiuni vor fi acoperite din Fondul special pentru dezvoltarea si promovarea turismului. Bineiteles, toate acestea se vor concretiza daca proiectul de lege nu se va bloca la Ministerul Finantelor Publice.
Un alt proiect la care lucreaza i prezent Ministerul Turismului se refera la controlul activitatii la negru, care a luat amploare i turismul rural. Proprietarii pensiunilor vor fi obligati sa taie chitante turistilor pe care ii cazeaza si sa afiseze placutele de omologare pe case. „Scutirea temporara de impozitul de venit si reducerea TVA la zero pentru icasarile i valuta sunt reglementari pe care turismul rural le solicita de mult si care vor duce, cu siguranta, la dezvoltarea sa si la sporirea numarului de turisti straini care vin i Rominia”, afirma dna Marilena Stoian, presedinta ANTREC.
Deocamdata, i sprijinul dezvoltarii turismului rural vine doar ordinul nr. 100 emis de Ministerul Turismului pe data de 14.02.2001, care se refera la reducerea taxelor de avizare a pensiunilor rurale. Conform acestui ordin, acordarea si vizarea certificatelor de clasificare a pensiunilor de una-doua margarete care au pina la cinci camere va costa 150.000 lei (de la 300.000 lei); acordarea si vizarea certificatelor de clasificare a pensiunilor de una-doua margarete care au peste cinci camere va costa 295.000 lei (de la 590.000 lei), iar acordarea si vizarea certificatelor de clasificare a pensiunilor de trei-patru margarete va costa 700.000 lei (de la 1.400.000 lei). Trebuie mentionat ca aceste taxe se platesc o data la deschiderea pensiunii, iar dupa aceea din trei i trei ani, la reinoirea certificatelor de clasificare.
ConsultanL?Ă pentru turism
Societatile comerciale din turism vor putea beneficia de consultanta gratuita oferita de firma elvetiana Swisscontact. Serviciile sunt asigurate de experti elvetieni pensionari, care lucreaza i regim de voluntariat: costurile locale (cazare, masa, transport intern) sunt asigurate de beneficiarii romini, i timp ce biletul de avion, asigurarile si diurna sunt platite de Swisscontact. Perioada minima de acordare a asistentei este de doua saptamini, iar cea maxima de trei luni. Firmele interesate vor completa un formular care va contine informatii despre activitatea firmei, structura ei, cifra de afaceri, numarul de angajati, problemele pentru care doresc consultanta si alte detalii administrative, il va trimite la sediul Swisscontact, iar de acolo va primi citeva CV-uri. Dupa ce s-a cazut de acord asupra detaliilor, se semneaza o itelegere (nu este vorba de un contract i sens juridic si comercial). Primul proiect pe turism va demara la iceputul lunii aprilie, beneficiarul fiind o societate comerciala privata, care detine citeva hoteluri si vile si doreste sa se dezvolte si sa icheie contracte cu parteneri straini. Pentru detalii, il puteti contacta pe reprezentantul Swisscontact i Rominia, Barbu Mihaescu, la adresa de email barbum@pcnet.ro.