Cinci milioane de euro este profitul estimat, în acest an, de Sind România, turoperatorul sindicaliştilor. Cel de-al treilea jucător de pe piaţa de profil, după Happy Tour şi Eximtur, bate la capitolul venituri reţele hoteliere consacrate, precum Unita Turism sau Continental.
Beneficiari ai unei clientele fidele şi nepretenţioase, managerii care dirijează turismul sindical se pot lăuda şi anul acesta cu profituri spectaculoase. Reţeta aplicată a rămas neschimbată: investiţii minime, servicii modeste, dar şi preţuri mici. Garnitura de hoteluri, ridicată pe vremurile socialismului înfloritor, include aproape 15.000 de locuri de cazare, gradul de ocupare fiind, pe întregul an calendaristic, unul de invidiat, de peste 70%. Bazele de tratament, la fel de numeroase şi de nevitalizate, din aceiaşi ani ai comunismului, aduc şi ele bani frumoşi. Puţine dintre acestea au fost modernizate cu adevărat. În Herculane, Slănic Moldova, Covasna sau Căciulata, staţiuni recunoscute pentru beneficiile terapeutice, hotelurile de două stele ale sindicaliştilor sunt luate cu asalt mai ales toamna şi iarna, când gradul de ocupare depăşeşte 90%. Astfel, profitul companiei Sind a crescut an de an.
Recordul a fost atins anul trecut, când s-a raportat o cifră de afaceri de 28,39 milioane de euro şi un profit net de cinci milioane de euro, dublu faţă de acum doi ani. „Pentru 2009, ne aşteptăm la aceeaşi cifră de afaceri şi acelaşi profit, pentru că a fost un an bun“, declară pentru Capital Maria Vlăsceanu, sef serviciu comercial Sind România. Deşi legea permite să se păstreze profitul, dacă acesta este reinvestit, starea hotelurilor nu s-a ameliorat în ultimii ani. O parte din banii câştigaţi a fost direcţionată către hotelul Domogled din Herculane, la care s-a schimbat mobilierul, precum şi pentru înlocuirea lifturilor în toate hotelurile deţinute de sindicate. Administratorii reţelei mai spun că mulţi bani au fost investiţi în bucătării, „pentru siguranţa alimentară“. „Din câştigul ce va fi obţinut în acest an, se va reface faţada hotelului Traian din Căciulata şi se va redeschide hotelul Zboinea din Soveja. În plus, vor fi modernizate 100 de camere pe fiecare unitate de cazare. Toate aceste investiţii se ridică la 12 milioane de lei (circa 2,8 milioane de euro)“, precizează Mariana Văcaru, director economic al Sind.
BNS plusează la ofertă
Însă, nu toţi sindicaliştii sunt de acord cu felul în care le este reinvestit profitul. „Nevoia de investiţii este mult mai mare decât ce anunţă ei“, afirmă Dumitru Costin, liderul BNS. Degeaba se pune mobilier nou sau renovăm o sută de camere. Hotelurile trebuie închise pe rând şi reabilitate“, susţine sindicalistul. El anunţă că a înfiinţat deja o nouă societate turistică, BNSIND Balneo, care va avea în administrare patru hoteluri, de trei şi patru stele, ce vor fi inaugurate la începutul anului viitor. „Sper să-i conving pe cei de la Sind să-mi dea să administrez separat câteva din cele 25 de hoteluri ale sindicatului“, spune Costin. Sind România este deţinută de către grupările sindicale CNSLR Frăţia (38% din active), Cartel Alfa (28%), BNS şi CSDR, ambele cu câte 17%. În portofoliul companiei se află 25 de hoteluri, majoritatea de două stele, 25 de vile şi o tabără de copii, la Năvodari.
Degeaba se pune mobilier nou sau renovăm 100 de camere. Hotelurile trebuie închise pe rând şi reabilitate. Dumitru Costin, preşedinte BNS
860 lei este preţul mediu pentru un sejur de zece zile în staţiunile sindicale. Sunt incluse cazarea, pensiune completă la două stele şi opt zile de tratament
Băile Herculane
Hotel Dacia
Hotelul este unul dintre cele mai profitabile ale SIND România. Unitatea de cazare, clasificată la două stele, are 531 de camere. Pentru acest sfârşit de an, gradul de ocupare estimat de către oficialii agenţiei este de peste 90%.
Voineasa
Hotel Lotru
Unitatea de cazare este clasificată la două stele, dispune de 133 de camere duble, zece triple şi 25 single. Hotelul nu este dotat cu bază de tratament balnear. Gradul de ocupare estimat pentru această perioadă este
de circa 70%.
Băile Olăneşti
Hotel Parâng
Hotelul este clasificat la două stele. Dispune de 343 de camere duble şi 16 camere triple. Unitatea de cazare are şi o sală de şedinţe, respectiv serviciu de rezervare de bilete la recepţie (spectacole, teatru, film).