Turismul ungar, puternic afectat de lipsa acută a forței de muncă
Potrivit specialiştilor, există o concurenţă între hoteluri în ceea ce priveşte atragerea lucrătorilor. În acest sector lipsesc 40-50 de mii de lucrători. Turiştii străini ar putea fi atraşi de Budapesta datorită seriei evenimentelor care vor avea loc de la sfârşitul lunii august până la mijlocul lunii octombrie. Cel puţin aşa speră directorii de hoteluri, intervievaţi de portalul Portfolio. Dacă nici cele patru mari evenimente nu îi vor aduce la Budapesta pe turiştii din ţară şi din străinătate, atunci majoritatea hotelurilor şi restaurantelor care încă nici nu au fost deschise, vor rămâne mult timp închise, notează Infostart.hu.
Cu greu se găseşte un bucătar
Multe restaurante din Budapesta intenţionează să deschidă la începutul lunii septembrie, având încredere în marile evenimente internaţionale care vor avea loc în această lună, în Capitala Ungariei. În schimb, mulţi sunt îngrijoraţi din cauza apariţiei celui de-al patrulea val.
Este dificil pentru restaurante care planifică redeschiderea să găsească forţă de muncă, în special din cauza temerilor privind noile închideri. De asemenea, există o mare neîncredere faţă de acest sector. Cel mai greu de găsit este un bucătar, dar nu sunt la îndemână nici ospătarii. Cei din sectorul ospitalier au încredere că piaţa forţei de muncă din Budapesta se va îmbunătăţi la sfârşitul sezonului de la Lacul Balaton. Între timp, restaurantele trebuie să se confrunte şi cu scumpirea cu cel puţin 20% a forţei de muncă, în timp ce la materii prime creşterea preţurilor a fost în general de 10%, menţionează portalul Portfolio.
Preşedintele Asociaţiei industriei ospitalităţii din Ungaria s-a referit, de asemenea, la lipsa mare a forţei de muncă din acest sector. La restaurante, 20-30 la sută din locurile de muncă anterioare sunt vacante, 40-50 de mii de lucrători lipsesc din acest sector şi majoritatea lor nici nu vor să se întoarcă, a subliniat László Kovács, care a amintit că există o concurenţă de creştere a salariilor în sector.
Mulţi se întorc în sectorul ospitalităţii doar pentru a lucra câteva zile şi cer un salariu dublu pe zi faţă de cel anterior. Ei se întorc mai degrabă pentru a obţine un supliment de venit şi nu renunţă la noul lor de muncă cu normă întreagă, deoarece se tem că restaurantele şi hotelurile se vor închid din nou din cauza unui posibil nou val de coronavirus.
Şi hotelurile luptă cu lipsa de personal
Preşedintele Asociaţiei hotelurilor şi restaurantelor, Csaba Baldauf, a declarat portalului Portfolio că şi hotelurile se confruntă cu o lipsă gravă a forţei de muncă şi „este greu să treci cu bine peste acest sezon”.
În opinia sa, toată lumea se luptă în acest sector, cu greu găseşti ospătari şi specialişti pentru întreţinerea tehnică. Lipsa de personal este completată cu multe ore suplimentare şi prin angajarea studenţilor. A început şi concurenţa salarială în acest sector, a spus Csaba Baldauf, subliniind că există o concurenţă salarială chiar şi între companii.
„Desigur, nu este nicio problemă că salariile cresc în acest sector, dar aceste creşteri nu pot fi asigurate prin scumpirea serviciilor şi în final vor fi în detrimentul eficienţei hotelurilor”, a comentat situaţia Csaba Baldauf.
Sursă foto:Dreamstime