In cazul in care intentionati sa mergeti in Beijing in timpul Jocurilor Olimpice, sa nu va asteptati sa aveti parte de intimitate. De fapt, pregatiti-va pentru o supraveghere foarte riguroasa, de la ascultarea telefoanelor si pana la observarea unor "turisti straini prietenosi" care sunt de fapt informatori. Cu toate acestea, autoritatile chineze au tinut sa precizeze ca "dreptul la intimitate va fi respectat in mod garantat, potrivit legii" si ca "nu au fost luate masuri speciale de securitate
In cazul in care intentionati sa mergeti in Beijing in timpul Jocurilor Olimpice, sa nu va asteptati sa aveti parte de intimitate. De fapt, pregatiti-va pentru o supraveghere foarte riguroasa, de la ascultarea telefoanelor si pana la observarea unor „turisti straini prietenosi” care sunt de fapt informatori.
Cu toate acestea, autoritatile chineze au tinut sa precizeze ca „dreptul la intimitate va fi respectat in mod garantat, potrivit legii” si ca „nu au fost luate masuri speciale de securitate”. Insa, expertii americani in securitate arata ca legea chineza privind dreptul la intimitate este destul de permisiva, astfel ca o retea de atenta supraveghere poate fi utilizata pentru a urmari vizitatorii din intreaga lume, in special oameni de afaceri si oficiali guvernamentali.
Presa americana estimeaza ca Beijingul va fi impanzit cu o retea de 265.000 de camere de luat vederi cu circuit inchis si nu mai putin de 100.000 de agenti de informare care au drept obiectiv raportarea eventualelor activitati ilegale si monitorizarea activitatilor online.
Revista Forbes subliniaza faptul ca biletele pentru ceremoniile de deschidere si inchidere vor avea integrat un microchip care contine informatiile din pasaport, o fotografie, adresa si numar de telefon.
Avand in vedere ca statul chinez si-a urmarit zeci de ani cetatenii pentru a mentine ordinea, strainii care vor veni in capitala in timpul competitiei ar putea reprezenta un interes special in masura in care acestia au acces la informatii in ceea ce priveste cresterea si competitivitatea economica. Nicholas Bequelin, cercetator privind drepturile omului in Hong-Kong declara: „In China nu ai o lege care garanteaza dreptul la intimitate”. Autoritatile au dreptul sa urmareasca o persoana pentru a vedea fiecare loc in care merge si fiecare om cu care se intalneste.
Specialistii citati de presa americana arata ca pana si telefoanele sau PDA-urile cumparate din afara Chinei pot fi urmarite. O data ce un text sau apel este interceptat de antenele de semnal ale companiilor de telecomunicatii, acestea pot fi citite sau ascultate de catre autoritati.
Sursa: Forbes