Ministerul Economiei din Bulgaria previzioneaza o crestere a veniturilor din turism de 20% pentru anul 2001. Anul trecut, industria turistica din Bulgaria a cunoscut o crestere a veniturilor de 15,3%, pana la 1,1 miliarde dolari, cea mai buna performanta din ultimii zece ani. Turismul international a reprezentat 8% din produsul intern brut in anul trecut si doar Turcia, Slovenia si Irlanda au anuntat un numar mai mare de turisti in 2000.
Anul trecut, investitiile straine in domeniul turismului s-au ridicat la 137 milioane dolari, adica 14% din totalul investitiilor in Bulgaria, situand turismul pe locul patru in clasamentul celor mai atractive industrii pentru capitalul strain. Operatorii germani Neckermann, TUI si ITS au investit anul trecut 40 milioane marci in refacerea unor hoteluri de la malul Marii Negre. Pentru anul in curs, aceleasi companii au anuntat dublarea inverstitiilor, la 80 milioane marci germane. In acelasi timp, noile investitii s-au ridicat la 43,7 milioane dolari. Metodele de privatizare alese au variat, in functie de dimensiunea obiectivelor. In cazul statiunii Albena si pentru clubul de vacanta Riviera, a fost aleasa varianta vanzarii in intregime, catre un singur investitor. Pentru statiunea Nisipurile de Aur, guvernul bulgar a decis vanzarea bucata cu bucata. Astazi, doar sase hoteluri mai sunt in proprietatea statului.
De-a lungul timpului, sectorul turistic a suferit serioase lovituri. Zona de razboi din fosta Iugoslavie, cutremurele din Grecia si Turcia au afectat serios intrarile de turisti straini in Bulgaria. Iar ultima lovitura a fost data de falimentul transportatorului national, Balkan Air, in februarie 2001. Este posibil ca necazurile sa nu se opreasca aici. Incepand cu ianuarie 2002, taxa pe valoarea adaugata, in valoare de 20%, va fi aplicata pentru turistii care vin din strainatate. Intre timp, insa, estimarile sunt optimiste. Asociatia Internationala pentru Turism prognozeaza ca, in urmatorii ani, Bulgaria va primi 12 milioane de turisti anual.
In Cehia scade pretul apelurilor telefonice
Cesky Telecom, cel mai mare operator de telefonie fixa din Cehia, a decis sa reduca preturile pentru apelurile de la telefoane fixe catre mobile. Pretul va scadea cu 48% pentru companii si cu 28% pentru utilizatorii casnici. Cesky Telecom opereaza aproximativ patru milioane de linii, dar boom-ul telefoniei mobile i-a creat serioase probleme. Preturile telefoanelor mobile au devenit similare cu cele ale instalarii unei linii fixe, astfel incat cehii prefera prima varianta. Rata de crestere a telefoniei mobile in Cehia este printre cele mai ridicate de pe glob. In prezent sunt peste patru milioane de telefoane mobile in uz, iar estimarile arata ca numarul lor va depasi in curand cinci milioane.
Ungurii prind gustul Internet banking
Numarul clientilor care utilizeaza servicii de Internet banking a crescut in prima parte a anului 2001 cu 20.000 persoane, ajungand la un total de 80.000. Potrivit unui studiu al GKI Economic Research si Sun Microsystems Ungaria, in aceeasi perioada, numarul clientilor institutionali a crescut pana la 14.000. Companiile cu acces la Internet reprezinta 2,8% din totalul clientilor bancari, iar dintre clientii persoane fizice, 4,4% utilizeaza servicii on-line.
Internetul este scump in Polonia
Polonia este una dintre cele mai scumpe tari din Europa Centrala si de Est, in ceea ce priveste accesul la Internet, in mare parte din cauza faptului ca Telekomunikacja Polska (TPSA) detine inca monopolul pentru liniile de telefonie fixa. TPSA ofera acces dial-up la Internet, la costuri egale cu cele ale unor convorbiri locale, ceea ce inseamna pana la 1,74 USD pe ora. Liniile inchiriate sunt, de asemenea, disponibile, dar sunt mult mai scumpe si rar folosite de persoane individuale. Sistemul WAP (Internet pe telefonul mobil), nu se bucura de prea multa popularitate, tot din cauza costurilor ridicate si a vitezei reduse de conectare. Numarul telefoanelor cu WAP era de 680.000 in martie, dar doar 400.000 de persoane utilizau efectiv serviciul. Accesul prin companiile de televiziune prin cablu poate atrage, in acest context, interesul utilizatorilor, numai daca preturile scad suficient.
OTE este al doilea operator de telefonie mobila in Bulgaria
OTE Telecom a anuntat lansarea unui serviciu de telefonie mobila in Bulgaria, operational de la inceputul lunii septembrie. OTE a devenit al doilea operator de telefonie GSM in Bulgaria dupa ce a castigat o licenta pentru 15 ani. Licitatia a fost adjudecata pentru suma de 315 milioane dolari. Din momentul activarii retelei, la mijlocul lunii iulie, GloBul a acoperit capitala Bulgariei si orasul Plovdiv, al doilea ca marime, ceea ce reprezinta 20% din cele opt milioane de locuitori ai Bulgariei.
Turistii prefera Bulgaria
22 august 2001, 12:00
Ultima modificare în 22 august 2001, 15:00
Ministerul Economiei din Bulgaria previzioneaza o crestere a veniturilor din turism de 20% pentru anul 2001. Anul trecut, industria turistica din Bulgaria a cunoscut o crestere a veniturilor de 15,3%, pana la 1,1 miliarde dolari, cea mai buna performanta din ultimii zece ani. Turismul international a reprezentat 8% din produsul intern brut in anul trecut si doar Turcia, Slovenia si Irlanda au anuntat un numar mai mare de turisti in 2000. Anul trecut, investitiile straine in domeniul turismului s
Etichete: arhiva,
bulgaria,
milion
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook