În acest an, economia Europei va crește cu 800 de miliarde de euro cu ajutorul turismului
Economia Europei, salvată de turiștii străini! În acest an, turiștii străini ar urma să cheltuie 800 de miliarde euro pe vacanțele lor în Europa, în creştere cu 37%, faţă de suma cheltuită înainte de pandemia provocată de coronavirus (583 de miliarde de euro), potrivit unui raport al Comisiei Europene a Turismului.
În acest an, sosirile de vizitatori din străinătate sunt în creştere cu 6%, comparativ cu anul 2019, atingând astfel un nou record pentru Europa. În spatele dezvoltării turismului european sunt cetățenii americanii, urmați de cei din Estul Asiei, în special de cetățenii chinezi.
În acest an, comparativ cu anul 2019, sosirile turiştilor străini au crescut cu 86% în Albania, cu 29% în Bulgaria, cu 7,6% în Croaţia, cu 40% în Serbia și cu 22% în Turcia.
Turismul este în plină expansiune în Europa
Până acum, 72% din cheltuielile turistice record au fost făcute în Vestul Europei. Totuși, turiştii continuă să dea prioritate locurilor cu vreme caldă şi preţuri avantajoase, ce se găsesc în Europa de Sud. Oamenii sunt interesați și de destinaţiile turistice mai puţin aglomerate din Europa de Sud.
„Pentru moment, putem vedea cum destinaţiile din sudul Europei şi Mediterana rămân preferate de călătorii în Europa”, a declarat directorul general al Comisiei Europene a Turismului, Eduardo Santander.
Totuși, destinaţiile nordice câştigă teren. Datele confirmă o modificare a obiceiurilor turistice europene. Un număr impresionant de turiști s-a îndreptat spre destinaţii europene cu vreme temperată şi mai puţin aglomerate în prima jumătate a acestui an. Comparativ cu anul 2019, acum se poate observa o creștere a înnoptărilor turiştilor internaţionali în Danemarca (38%), Norvegia (18%) şi Suedia (9%).
Potrivit spuselor sale, încurajarea turiştilor să se aventureze în locurile care nu figurează pe radar crește beneficiile aduse de călătorii internaţionali de-a lungul Europei, în contextul în care multe firme mici se confruntă cu presiuni economice, precum creşterea costurilor operaţionale şi deficitul de personal.
Spania, Portugalia și Grecia, cele mai performante economii din zona euro
Spania, Portugalia și Grecia au ajuns cele mai performante economii din zona euro. Cele trei state au devenit cele mai performante din regiunea euro, cu o creștere de două ori mai mare decât media din zona euro.
Creșterea economică din Europa de Sud este parțial determinată de turism și de o creștere a vizitatorilor post-pandemie.